Savoy dort
Seznam surovin
Na korpus:
- vejce 6 kusů
- cukr krupice 250 gramů
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- kakao 100 gramů (kvalitní)
- rostlinný tuk 150 gramů (Hera máslová příchuť)
Na náplň:
- smetana na šlehání 500 gramů
- cukr 100 gramů
- čokoláda hořká 200 gramů
- kakao 100 gramů
- rostlinný tuk 150 gramů (Hera máslová příchuť)
Na višně:
- višně 300 gramů (mražené)
- cukr 100 gramů
- skořice 1 špetka (mletá)
- likér višňový 50 gramů
Kromě toho:
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- marcipán (bílý, na potažení)
- čokoláda hořká (vějířky, hoblinky... - nemusí být)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. V kastrůlku přivedeme k varu smetanu s cukrem a kakaem a mírně provaříme. Poté odstavíme z ohně a mícháme, až směs lehce vychladne. Přidáme čokoládu a Heru a dobře rozmícháme. Hotový krém uložíme přes noc do chladničky.
Na korpus vyšleháme žloutky s cukrem. Ruční metlou rychle vmícháme horkou rozpuštěnou Heru a pak zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Nakonec vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto naplníme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 170° C a pečeme asi 40 minut.
Dále připravíme višně. Nasypeme je do kastrůlku, lehce podlijeme vodou, přidáme cukr a skořici a vaříme na mírném ohni bez míchání, dokud se neodpaří polovina tekutiny. Višně odstavíme z ohně, necháme lehce zchladnout a pak do nich vmícháme alkohol.
Vychlazenou náplň vyšleháme. Korpus dvakrát prokrojíme, promažeme krémem a proložíme připravenými višněmi a dort necháme vychladit. Nakonec ho potřeme i na povrchu zbylým krémem a potáhneme marcipánem. Hotový dort můžeme dozdobit čokoládovými vějíři nebo v sezóně čerstvými višněmi dle fantazie.
Načítám komentáře...