Semlor I
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- cukr krupice 85 gramů
- máslo 100 gramů (rozpuštrěné)
- mléko 300 mililitrů
- droždí 50 gramů (čerstvé)
- kardamom 1 lžička (drcený)
- sůl 1/2 lžičky
- vejce 1 kus (na potírání)
Náplň:
- marcipán 200 gramů
- mléko 100 mililitrů
- smetana na šlehání 300 mililitrů (vychlazená)
- pečivo (rozdrobený vnitřek bulek)
Postup přípravy
1. Rozpuštěné máslo smíchejte s mlékem a směs ohřejte na asi 37 °C. Do velké mísy rozdrobte droždí, přidejte kardamom a zalijte vlažnou směsí másla a mléka. Míchejte, dokud se droždí dokonale nerozpustí.
2. Pak postupně vmíchejte cukr, sůl a prosátou mouku. Těsto zpracovávejte, dokud není dokonale hladké. Přendejte je do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v teple kynout asi 40 minut, mělo by zdvojnásobit objem.
3. Těsto přendejte na vál a rozdělte na požadovaný počet bulek. Vyválejte kuličky, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a zakryjte navlhčenou utěrkou. Nechte kynout 1 hodinu, těsto opět musí zdvojnásobit objem.
4. Troubu předehřejte na 225 °C, bulky potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na 8 - 10 minut. Hotové pečivo nechte vychladnout na mřížce.
5. Vršek bulek seřízněte, bulky vydlabejte a střídku rozdrobte do mísy. Marcipán nahrubo nastrouhejte, smíchejte s vydlabanou střídkou a mlékem. Vznikne krémová hmota, kterou naplňte vydlabané bulky.
6. Šlehačku vyšlehejte dotuha a zdobicím sáčkem ji nastříkejte na marcipánovou směs. Odkrojené vršky bulek usaďte na šlehačku a na závěr pečivo pocukrujte moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Semlor (v jednotném čísle se používá tvar „semla“) se ve Švédsku tradičně pečou na masopustní úterý. Vy si je připravte v únoru kdykoli, byl by hřích tuhle dobrotu nevyzkoušet.
Načítám komentáře...