Silvestrovský dort
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 430 gramů
- máslo 345 gramů (změklé)
- cukr krystal 280 gramů
- podmáslí 360 mililitrů
- vejce 4 kusy (velké)
- bílek 2 kusy
- jedlá soda 3/4 lžičky
- kypřící prášek do pečiva 3/4 lžičky
- vanilkový extrakt 3 lžičky
- cukrářské zdobení 180 gramů (barevné na dekoraci dortu)
- sůl 1 lžička
Krém:
- máslo 180 gramů (změklé)
- sýr krémový 300 gramů (Philadelphia)
- cukr moučkový 120 gramů
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortové formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do mísy prosejte mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a promíchejte. V míse od robotu vyšlehejte máslo na nejvyšší rychlost do krémové konzistence, trvá to asi 3 minuty. Přidejte cukr a šlehejte na nejvyšší rychlost 5 minut, seškrábněte krém ze stěn mísy a ještě prošlehejte.
2. Snižte rychlost na poloviční výkon a jedno po druhém zašlehejte vejce. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a ještě jednou promíchejte. Snižte rychlost na minimum, přidejte třetinu suchých ingrediencí, promí- chejte, nalijte třetinu množství podmáslí a takto pokračujte, dokud nespotřebujete veškeré podmáslí a suché ingredience, kterými byste měli skončit.
3. V menší misce vyšlehejte elektrickým šlehačem sníh z bílků a opatrně ho pomocí stěrky vmíchejte do těsta. Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených forem (pokud jich tolik nemáte, pečte korpusy postupně a zbylé těsto zatím uložte do lednice), vložte do vyhřáté trouby a pečte 25 minut nebo dokud párátko zapíchnuté doprostřed korpusu nevytáhnete čisté. Upečené korpusy nechte důkladně vychladnout, nejlépe na mřížce.
4. Elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo na bílý krém, trvá to asi 5 minut. Zašlehejte krémový sýr a cukr a dejte do lednice.
5. Vychladlé korpusy potřete vrstvou krému, naskládejte je na sebe a celý dort potřete krémem.
6. Ozdobte barevnými kuličkami a nechte alespoň hodinu rozležet v lednici.
Načítám komentáře...