Sladké cupcaky
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 225 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- máslo 85 gramů (změklé)
- cukr krupice 150 gramů
- vejce 2 kusy
- mléko 150 mililitrů
Na krém:
- máslo 5 lžic
- cukr moučkový 100 gramů
- sýr krémový 300 gramů (Lučina, nebo Philadelphia)
Na ozdobení:
- fondant (kytičky vymodelované z fondantu obarveného potravinářskými barvami)
- cukrářské zdobení (barevné cukrové perličky)
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. V další míse vyšleháme elektrickým šlehačem změklé máslo s cukrem do pěny. Jedno pro druhém do ní zašleháme vejce a pak po částech střídavě moučnou směs a mléko, až vznikne hladké těsto.
Připravíme si malé silnější papírové košíčky (celkem asi 30) a rozdělíme do nich těsto (košíčky by měly být naplněné asi do dvou třetin). Rozložíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 18 - 20 minut dozlatova. Vyjmeme je z trouby a necháme vychladnout nejlépe na kovové mřížce.
Mezitím připravíme krém. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem na hladký krém. Zašleháme do něj sýr a citronovou šťávu a rozdělíme ho na čtyři části. Jednu necháme bílou a další tři obarvíme různými potravinářskými barvami (krém by měl mít jen jemný světlý odstín, takže stačí velmi málo barvy).
Krém naplníme postupně do cukrářského sáčku, nastříkáme ho na vychladlé cupcakes a ozdobíme je kytičkami vyrobenými z různě barevného fondantu a cukrových perliček.
JAK VYROBIT KYTIČKY Z FONDANTU (viz fotografie)
RŮŽIČKY
Fondant rozválíme na podložce posypané moučkovým cukrem na plát a vykrojíme z něj formičkou malá kolečka.
Vždy pět koleček položíme v řadě za sebou tak, aby se lehce překrývala, a opatrně je ve středu lehce protlačíme.
Kolečka pomalu srolujeme, takže vznikne růžička. Ostrým nožem z ní dole odkrojíme přebytečnou hmotu, růžičku ve spodní části lehce smáčkneme a nahoře lístky prsty lehce rozevřeme.
BAREVNÉ KVÍTKY
Barevný fondant rozválíme na podložce posypané moučkovým cukrem na plát a formičkou z něj vykrojíme dvě velikosti kytiček.
Menší kytičku položíme na větší a střed lehce promáčkneme, nejlépe tvořítkem s kuličkou na konci (můžeme použít korálek napíchnutý na špejli nebo párátku).
Střed každé kytičky lehce navlhčíme pomocí štětečku vodou a vložíme do něj cukrovou perličku (nebo případně malou kuličku z fondantu).
NARCISKY
Bílý fondant rozválíme na podložce posypané moučkovým cukrem na plát a vykrojíme z něj malá kolečka. Šestinu koleček si necháme stranou a zbytek na jedné straně smáčkneme prsty, jako kdybychom chtěli vytvořit lístek.
Na každé z odložených koleček kolem dokola přimáčkneme pět nebo šest okvětních lístků špičatou stranou dovnitř.
Ze žlutého fondantu vyválíme maličké válečky. Z jedné strany do každého uděláme důlek, okraje lehce navlhčíme vodou, obtiskneme je do malých cukrových kuliček a urovnáme je pinzetou. Válečky („pestíky“) zkrátíme nožem a opatrně vložíme do středu narcisek.
Poznámka k receptu
- Lístečky si můžete vyrobit pomocí speciálních tvořítek, která vytvoří i žebrování. Nebo si vykrojte ze zeleného fondantu kolečka a na jedné straně okraje smáčkněte k sobě.
- Pokud chcete vytvořit květy v 3D formátu, připravte si tvořítka na led s půlkulatými jamkami. Obraťte ho dnem vzhůru, na vypouklé části položte vykrojené květy (nebo i lístky) spodní stranou nahoru a nechte je ztuhnout.
Načítám komentáře...