Slavnostní dort s marcipánem
Seznam surovin
- piškotový korpus 1 kus (kulatý, tmavý, nejlépe čokoládový)
- marcipán 650 gramů (marcipánová hmota - bílá, lze ji nahradit fondantem nebo jinou potahovací hmotou)
- kompot třešňový 1 sklenice (asi 450 g ovoce)
- smetana na šlehání 7,5 decilitru
- cukr 100 gramů
- třešňovice 2/3 decilitru
- sirup cukrový 0,4 decilitru
- moučka škrobová 2 lžíce
- skořice 1/2 kusu (půl svitku)
- cukr moučkový (na posypání válu)
Na krém:
- tuk 60 gramů (100%)
- máslo 60 gramů
- cukr moučkový 30 gramů
Postup přípravy
Třešňový kompot slijeme, odměříme 2,5 dl šťávy, kterou smícháme se 40 g cukru, přidáme skořici a směs krátce povaříme. Pak skořici vyjmeme, do šťávy vmícháme škrobovou moučku, kterou jsme předtím namočili v troše studené vody, a ještě krátce povaříme. Opatrně vmícháme vypeckované třešně, necháme vše znovu přejít varem, odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme se 60 g cukru dotuha. Dortový korpus rozkrojíme podélně na 3 pláty. Spodní plát lehce pokropíme cukrovým sirupem a třešňovicí, potřeme ho částí ušlehané smetany, kterou ještě pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou nastříkáme v kruzích, mezi kterými necháme mezery široké asi 1,5 cm. Do mezer naskládáme vychladlé třešně, lehce je potřeme šlehačkou a přiklopíme druhým plátem. Ten opět pokropíme sirupem a třešňovicí potřeme vrstvou šlehačky a přiklopíme třetím korpusem, který také pokropíme. Dort na povrchu i po stranách potřeme vrstvou zbylé šlehačky a necháme ztuhnout v chladu.
Tuk mírně rozpustíme, přidáme k němu máslo a cukr, hmotu vyšleháme do pěny a tímto krémem potřeme ztuhlý dort. Marcipánovou hmotu rozválíme na válu posypaném moučkovým cukrem na tenký plát, namotáme ho na váleček, opatrně přeneseme na dort a důkladně ho na dortu uhladíme. Přebytečnou hmotu odkrojíme, znovu rozválíme na plát a upravíme ho ozdobně na hotový dort, který ještě dozdobíme podle vlastní fantazie (například kousky čokolády, květy, čokoládovou polevou apod.).
Recept na dortový korpus najdete zde.
Poznámka k receptu
Cukrový sirup si snadno připravíte ze 40 g moučkového cukru, který zalijete 0,5 dl vody a povaříte za stálého míchání asi 10 minut. Nebo ho můžete nahradit tekutým medem.
Načítám komentáře...