Slavnostní dort s marcipánem

Seznam surovin

Na krém:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Třešňový kompot slijeme, odměříme 2,5 dl šťávy, kterou smícháme se 40 g cukru, přidáme skořici a směs krátce povaříme. Pak skořici vyjmeme, do šťávy vmícháme škrobovou moučku, kterou jsme předtím namočili v troše studené vody, a ještě krátce povaříme. Opatrně vmícháme vypeckované třešně, necháme vše znovu přejít varem, odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

Smetanu ušleháme se 60 g cukru dotuha. Dortový korpus rozkrojíme podélně na 3 pláty. Spodní plát lehce pokropíme cukrovým sirupem a třešňovicí, potřeme ho částí ušlehané smetany, kterou ještě pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou nastříkáme v kruzích, mezi kterými necháme mezery široké asi 1,5 cm. Do mezer naskládáme vychladlé třešně, lehce je potřeme šlehačkou a přiklopíme druhým plátem. Ten opět pokropíme sirupem a třešňovicí potřeme vrstvou šlehačky a přiklopíme třetím korpusem, který také pokropíme. Dort na povrchu i po stranách potřeme vrstvou zbylé šlehačky a necháme ztuhnout v chladu.

Tuk mírně rozpustíme, přidáme k němu máslo a cukr, hmotu vyšleháme do pěny a tímto krémem potřeme ztuhlý dort. Marcipánovou hmotu rozválíme na válu posypaném moučkovým cukrem na tenký plát, namotáme ho na váleček, opatrně přeneseme na dort a důkladně ho na dortu uhladíme. Přebytečnou hmotu odkrojíme, znovu rozválíme na plát a upravíme ho ozdobně na hotový dort, který ještě dozdobíme podle vlastní fantazie (například kousky čokolády, květy, čokoládovou polevou apod.).

Recept na dortový korpus najdete zde.

Poznámka k receptu

Cukrový sirup si snadno připravíte ze 40 g moučkového cukru, který zalijete 0,5 dl vody a povaříte za stálého míchání asi 10 minut. Nebo ho můžete nahradit tekutým medem.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...