Slavnostní marcipánový dort
Seznam surovin
- smetana 150 mililitrů
- želatina 20 gramů
- piškoty cukrářské 1 balení
- koňak (40%) 50 mililitrů
- tvaroh měkký 250 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- citronová kůra 1/2 kusu (z 1/2 citronu)
- šťáva citronová 1/2 kusu (z 1/2 citronu)
- smetana na šlehání 300 mililitrů
- ovoce 250 gramů (čerstvé, mražené, nebo kompotované - maliny, borůvky, jahody)
- olej 1 lžička (nejlépe sezamový)
- marcipán (na ozdobu)
- cukrářské zdobení (na ozdobu)
Postup přípravy
Do smetany nasypte želatinu a nechte ji 10 - 15 minut nabobtnat. Potom ji zahřívejte (nejlépe ve vodní lázni), dokud se nerozpustí (maximálně 70°C).
Dno dortové formy pokryjte v koňaku namočenými piškoty. Tvaroh pokojové teploty utřete do hladkého krému s cukrem a citronovou šťávou, přidejte teplou želatinu a dobře rozmíchejte.
Ihned vmíchejte ušlehanou šlehačku a ovoce, nalijte do dortové formy tence vytřené olejem, ozdobte ovocem a nechte v chladu ztuhnout.
Poznámka k receptu
Hotový dort můžete ozdobit marcipánovými či jinými hvězdičkami a cukrovými perličkami.
Načítám komentáře...