Smetanový měsíc s ovocem
Seznam surovin
- piškotový korpus 1 kus (tmavý)
- jogurt bílý 300 gramů (hustý)
- smetana na šlehání 300 gramů
- cukr 100 gramů
- marmeláda 70 gramů (podle vlastní chuti)
- čokoládová omáčka 70 gramů (prodává se pod označením topping)
- želatina 7 plátků
Na ozdobení:
- ovoce 350 gramů (barevné)
- dortové želé čiré 1/2 balíčku (v prášku)
Postup přípravy
Dortový korpus rozkrojíme dlouhým nožem na dva pláty, spodní potřeme marmeládou a pláty k sobě opět spojíme. Pak z korpusu odkrojíme srpek tak, abychom vytvořili tvar dorůstajícího měsíce, a vložíme ho do dortové formy stejného tvaru (máme-li jen kulatou formu, vložíme do ní obě rozkrojené části korpusu, oddělíme je od sebe pruhem z tvrdšího papíru a dále budeme plnit a zdobit jen jednu část korpusu).
Plátky želatiny namočíme asi na 5 minut do studené vody a necháme je nabobtnat. Mezitím smícháme jogurt s cukrem. Nabobtnalou želatinu opatrně zahřejeme (nejlépe v mikrovlnné troubě) a necháme ji rozpustit. Pak ji promícháme s polovinou oslazeného jogurtu a směs vmícháme do zbylého jogurtu. Zlehka přimícháme ušlehanou smetanu, hmotu rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme čokoládovou omáčku a obě hmoty necháme ztuhnout v chladu.
Vychlazené hmoty naplníme každou zvlášť do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na korpus ve formě střídavě nastříkáme pruhy bílé a tmavé hmoty. Takto naplněný dort necháme asi 2 hodiny ztuhnout v chladu. Pak ho opatrně vyjmeme z formy a povrch ozdobíme ovocem, které ještě pomocí štětce potřeme tenkou vrstvou dortového želé připraveného podle návodu na obalu.
Recept na dortový korpus najdete zde.
Načítám komentáře...