Sněhové dortíčky se šlehačkou a jahodami
Seznam surovin
- jahody 550 gramů
- cukr krupice 180 gramů
- bílek 3 kusy
- smetana na šlehání 2,2 decilitru
- cukr moučkový 50 gramů
- čokoládová poleva tmavá (na potření)
Postup přípravy
Dvě třetiny krupicového cukru zalijeme troškou vody a svaříme na takzvaný řetízek (když do rozvaru ponoříme drátěné očko, vyjmeme ho a foukneme do něj, musí se utvořit dlouhý řetízek bublin, podobně jako u bublifuku). Ze zbylé třetiny krupicového cukru a bílků ušleháme pevný sníh a za stálého šlehání do něj tenkým praménkem pomalu přilijeme horký rozvar. Sníh necháme za stálého šlehání zchladnout a pak do něj zamícháme prosátý moučkový cukr.
Sníh nastříkáme pomocí sáčku s hladkou trubičkou do tvaru koleček na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 120 °C a krátce zapečeme, až kolečka mírně vyběhnou (nesmí zhnědnout). Pak teplotu snížíme asi na 90 °C, troubu pootevřeme a kolečka pomalu dosušíme asi 80 minut.
Polovinu vychladlých koleček potřeme rozpuštěnou čokoládovou polevou, nastříkáme na ně ušlehanou smetanu zapícháme do ní nakrájené jahody, přiklopíme zbylými kolečky a dozdobíme šlehačkou a jahodami.
Načítám komentáře...