Sněhový dort s jahodami
Seznam surovin
- knäckebrot 4 plátky
- cukr 110 gramů
- bílek 2 kusy
- jahody (na ozdobení)
- cukr moučkový (na posypání)
Na krém:
- mléko 2,5 decilitru
- žloutek 2 kusy
- cukr moučkový 50 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce
- likér kokosový 1/2 decilitru
Na náplň:
- jahody 300 gramů
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
Postup přípravy
Nejprve upečeme sněhové placky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do něj cukr. Sníh přeložíme do kovové misky, postavíme ji nad hrnec s vroucí vodou a nad párou sníh dále šleháme, až se vytvoří hustý krém, který zůstává viset na šlehací metle. Naplníme ho do cukrářského sáčku a nastříkáme ho na plech vyložený papírem na pečení do tvaru dvou stejně velkých čtverců. Vložíme je do trouby vyhřáté na 130 °C stupňů a pečeme asi 15 minut. Pak teplotu snížíme asi na 90 °C a placky dosušíme, dokud nejsou dokonale tvrdé (ještě asi 45 minut).
Mezitím v kovové misce rozmícháme všechny přísady na krém, misku postavíme nad hrnec s vroucí vodou a nad párou mícháme, dokud krém nezhoustne. Pak misku odstavíme a krém za občasného míchání necháme vychladnout.
Na upečenou sněhovou placku nastříkáme ušlehanou smetanu, poklademe ji polovinou nakrájených jahod a pocukrujeme. Knäckebroty potřeme připraveným krémem a nepotřenou stranou je přimáčkneme na šlehačku s jahodami. Povrch potřeme zbylou šlehačkou, poklademe zbylými nakrájenými jahodami, pocukrujeme a zakryjeme druhou sněhovou plackou. Na závěr dort ozdobíme pusinkami šlehačky a jahodami, pocukrujeme a necháme ho asi 30 minut odpočinout, aby knäckebrot změkl a dort se dal dobře krájet.
Načítám komentáře...