Staročeský medovník

Seznam surovin

Krém:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, jedlé sody, medu a mléka vypracujte nelepivé těsto. Rozdělte ho na 6 dílů, a ty vyválejte na pláty o tloušťce asi 0,5 cm. Z každého plátu vykrojte stejně velké placky. Z odkrojků těsta vyválejte poslední placku. Vykrajovat ji však nemusíte, poslouží na závěrečné zdobení dortu.

Placky dejte na plech vyložený pečicím papírem a postupně je pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova (asi 10 minut).

Mezitím nalijte mléko do kastrolu se silným dnem, přisypejte do něj mouku a vanilkový cukr a vše dobře rozmíchejte. Za stálého míchání pomalu ohřívejte. Do horké směsi postupně zašlehejte žloutky. Až kaše zhoustne, odstavte ji a nechejte zchladnout. Pak do směsi zašlehejte moučkový cukr a nakrájené máslo. Vyšlehejte dohladka a nechejte vychladnout.

Vychladlou placku potřete krémem a přiklopte ji další plackou, kterou opět potřete. Pokračujte, dokud vám nedojdou vykrojené pláty. Krémem potřete i poslední plát a stěny dortu.

Nevykrojenou placku rozdrobte prsty do konzistence strouhanky a prosejte ji přes cedník. Povrch celého dortu posypejte připravenými drobečky.

Na dno větší dortové formy položte do kříže dva složené pruhy z alobalu nebo pečicího papíru tak, aby přesahovaly ven (dort pak z formy lépe vyndáte). Na ně položte dort a celou formu zabalte do potravinové fólie. Uložte do chladničky nejlépe přes noc, aby medovník zvláčněl a rozležel se.

Poznámka k receptu

Drobenku můžete promíchat s polovinou hrnku opražených a umletých vlašských ořechů, oslazenou lžící moučkového cukru. Ořechovou směs zkuste vmíchat MED i do krému

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...