Svatební dort croquembouche
Seznam surovin
Na jeden dort:
- máslo 170 gramů
- sůl 1/2 lžičky
- cukr 1 lžička
- mouka pšeničná hladká 1,5 hrnku (prosátá (napřed prosít, pak odměřit))
- vejce 7 kusů (velká)
Krém:
- žloutek 6 kusů (z velkých vajec)
- cukr krupice 1/2 hrnku
- mouka pšeničná hladká 1/2 hrnku (prosátá)
- mléko 2 hrnky
- máslo 3 lžíce
- čokoláda hořká 60 gramů (hořkomléčná)
- káva 2 lžičky (kávové granule)
Karamel:
- cukr krupice 2 hrnky
- sirup kukuřičný 2 lžíce (k dostání v obchodech se zdravou výživou)
Postup přípravy
1. Těsto: Ve středně velkém kastrolu rozpusťte máslo v 1 a ½ hrnku vody se solí a s cukrem. Kastrol sejměte z ohně a vsypte do něj mouku. Vraťte ho na oheň a hmotu intenzivně promíchávejte vařečkou, 2 až 3 minuty. Nechte ji trochu vychladnout a poté do ní postupně po jednom vešlehávejte 6 vajec. Zbylé vejce promíchejte se lžičkou vody a dejte stranou.
2. Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte menší bochánky. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 200°C, až pěkně vyběhnou a zezlátnou. Prvních 10 minut pečení je důležité vůbec neotvírat troubu, těsto by nevyběhlo!
3. Bochánky – profiterolky – nechte vychladnout na mřížce (v této fázi je můžete také dát zmrazit a uchovat do zásoby).
4. Krém: Elektrickými metlami šlehejte žloutky za stálého přisypávání cukru do světlé a nadýchané pěny. Pak k nim zašlehejte mouku. Mléko nechte přejít varem a poté po kapkách zašlehejte do krému. Ponechte si stranou ½ hrnku mléka. Krém vlijte do čistého kastrolu a postavte na oheň. Rychle ho uveďte do varu a stále důkladně šlehejte, až začne vařit a zhoustne. Pokud by se vám krém zdál moc hustý, zřeďte ho trochou mléka. Nakonec do něj po lžících zašlehejte máslo.
5. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s kávou. Směs přidejte do krému a nechte ho vychladnout. Těsně před sestavováním dortu každou profiterolku napíchněte nástavcem cukrářského sáčku a nastříkejte do ní trochu čokoládového krému.
6. Karamel: Cukr, sirup a hrnku vody promíchejte a na vysokém plameni uveďte do varu. Nemíchejte! Vařte chvíli zakryté, aby pára rozpustila krystalky cukru, ulpělé na stěnách kastrolu. Odkryté pak vařte ještě asi 5 minut, až karamel krásně zezlátne. Odstavte, ale buďte při tom velice opatrní, karamel je totiž velmi horký.
7. Spodek každé profiterolky omočte v mírně vychladlém karamelu a bochánky stavte na sebe jako pyramidu. Na tvorbu karamelové síťky pak namáčejte dvě vidličky, držené vedle sebe, v tekutém karamelu a obtočte „pyramidu” jeho vlákny
Poznámka k receptu
„Křupe v puse”, takový je doslovný překlad speciality, bez níž se neobejde žádná francouzská svatba. Konstrukci z krémem plněných bobečků profiteroles z odpalovaného těsta drží karamelové lešení. Vypadá to víc než složitě, v podstatě jde ale jen o volnou tvorbu a pružné zápěstí.
Načítám komentáře...