Tartaletky se šampaňským sabayonem a jahodami

Seznam surovin

Těsto:

Krém:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Přípravu tartaletek rozdělte do dvou dnů. První den připravte těsto, nechte přes noc chladit v lednici a druhý den dezert dokončete. Smíchejte v míse mouku, cukr, na kostičky nakrájené máslo a pepř a zpracujte ve směs připomínající drobenku. Přidejte vejce a míchejte, dokud se drobenka nezmění v pevné těsto, z něhož budete moct vytvarovat kouli. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte minimálně 2 hodiny, ale lépe přes noc vychladit v lednici.

2. Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku asi 3 mm, vykrájejte z něj kolečka a natlačte je do máslem vymazaných formiček na tartaletky. Dno propíchejte vidličkou a dejte na 30 minut do lednice. Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky vyndejte z lednice, nastříhejte na čtverce pečicí papír a položte ho na těsto. Zatižte fazolemi a tzv. naslepo pečte 15 minut. Sundejte papír se zátěží a nechte ještě 5 minut v troubě zezlátnout.

3. Zatímco budou chladnout upečené korpusy, připravte krém Sabayon. V míse vhodné na vodní lázeň prošlehejte žloutky a šampaňské, přisypte cukr a za stálého míchání nechte zhoustnout do konzistence pudinku. Krém by měl ztrojnásobit objem, což bude to trvat asi 15 minut. Ihned mísu položte do dřezu naplněného ledovou vodou a míchejte do zchladnutí. Smetanu vyšlehejte dotuha, promíchejte opatrně se zchlazeným sabayonem a rozdělte na upečené korpusy. Ozdobte jahodami, poprašte moučkovým cukrem a okamžitě podávejte.

Poznámka k receptu

Spojení jahod se šampaňským už nikoho nepřekvapí, červené plody ale výborně ladí i s pepřem. Spojili jsme vše dohromady a výsledkem je pikantní dezert.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...