Tereziin ČOKOLÁDOVÝ DORT S ŘEPOU A LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY
Seznam surovin
Korpus:
- řepa červená 300 gramů
- čokoláda hořká 350 gramů
- cukr třtinový 200 gramů
- ořechy lískové 100 gramů (mleté)
- máslo 180 gramů
- vejce 6 kusů
Krém:
- sýr krémový 375 gramů (Gervais, Buko nebo Philadelphia)
- cukr moučkový 4 lžíce
Kandovaná řepa:
- řepa červená 3 kusy (malá)
- cukr krystal 300 gramů
- voda 220 mililitrů
Postup přípravy
1. Řepy potřebné na pečení omyjte, oloupejte, vložte do hrnce s vodou a vařte 45 minut nebo dokud nezměknou. Nechte je trochu zchladnout, nakrájejte na kostky a tyčovým mixérem rozmixujte na pyré.
2. Předehřejte troubu na 160 °C. Máslem vymažte a pečicím papírem vyložte rozevírací dortovou formu. V misce vhodné do vodní lázně rozpusťte máslo a nalámanou čokoládu, stáhněte z plotny a nechte chvilku zchladnout. Vejce s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Přisypte lískové oříšky, rozpuštěnou čokoládu s máslem a nakonec pyré z řepy. Promíchejte, nalijte do připravené formy a dejte do trouby.
3. Pečte hodinu nebo dokud nebudou kraje pevné a střed dortu se nebude lehce chvět. Dort nechte zchladnout na pokojovou teplotu a uložte alespoň na hodinu do lednice. Zatímco dort chladne, připravte kandovanou řepu. Oloupejte ji, ostrým nožem nakrá- jejte na co nejtenčí plátky, případně si na pomoc vezměte mandolínu. Do rendlíku nalijte vodu, přisypte cukr a nechte ho rozpustit. Přidejte řepu a za občasného míchání vařte 20 minut nebo dokud nebudou plátky řepy lehce průhledné a sirup nezačne houstnout. Hotové plátky vyndejte, ideálně pinzetou, na pečicí papír a nechte zaschnout. Část sirupu nechte na závěrečné ozdobení.
4. Vychlazený korpus vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a položte dort na servírovací tác. V misce smíchejte krémový sýr s cukrem, naneste jej na vršek korpusu, ozdobte kandovanou řepou a zakápněte sirupem.
Poznámka k receptu
Řepa dodá dokonalému dortu šťavnatost, její zemité aroma navíc zvýrazní chuť čokolády, jinak ale zeleninu vůbec neucítíte. A i když kandovaná řepa dodá dílu luxusní vzhled, příprava je tak snadná, že si dort můžete upéct, kdykoli dostanete chuť.
FORMA 20 CM,
CHLAZENÍ 1 HODINA, KANDOVÁNÍ 25 MINUT SUŠENÍ 1 HODINA
Načítám komentáře...