Tereziiny PERNÍKOVÉ DORTÍKY
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- sirup 230 gramů (zlatý)
- cukr třtinový 135 gramů (tmavý)
- mléko 160 mililitrů (plnotučné)
- máslo 125 gramů (+ na vymazání formy)
- vejce 1 kus
- citronová kůra (z 1 citronu)
- jedlá soda 1/2 lžičky
- zázvor 1 lžička (mletý)
- hřebíček 1/2 lžičky (mletý)
- skořice 1 lžička (mletá)
- strouhanka (na vysypání formy)
Poleva:
- cukr moučkový 450 gramů
- šťáva citronová 2 lžíce
- voda 2 lžičky (horká)
- mandarinková kůra (z 1 mandarinky)
- cukr krystal 2 lžíce
- cukr (na kandování)
- voda (na kandování)
Postup přípravy
1. Formu na mini biskupské chlebíčky nebo na muffi ny vymažte máslem
a vysypte strouhankou, popř. vyložte papírovými košíčky. Do rendlíku nalijte zlatý sirup s mlékem, přidejte máslo a cukr a na mírném plameni přiveďte k varu. Za občasného míchání nechte cukr a máslo rozpustit a pak rendlík stáhněte z plotny. Do směsi nasypte sodu, zamíchejte a nechte 10 minut zchladnout.
2. Zchladlou směs přelijte do mísy, vyklepněte k ní vejce a zamíchejte. Prosejte přes jemné sítko mouku s kořením a se sodou a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Lžící naplňte formy do poloviny a vložte do trouby. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut nebo dokud nebude párátko zapíchnuté doprostřed suché. Upečené dortíky přendejte na kuchyňskou mřížku a nechte vychladnout.
3. Připravte sirup na kandování: do rendlíku nalijte vodu, přidejte cukr v poměru 1:2 a nechte rozpustit. Přidejte proužky mandarinkové kůry a nechte lehce povařit. Vyndejte kůru na pečicí papír, nechte vychladnout a obalte ve 2 lžících cukru.
4. Připravte polevu: v míse smíchejte cukr s citronovou šťávou a horkou vodou a dortíky polijte. Nechte 5 minut odstát, aby poleva lehce zatuhla, a poté ji ozdobte kandovanou mandarinkovou kůrou
Poznámka k receptu
Nadýchané kořeněné dortíky vás oslní něžným vzhledem i výraznou kořeněnou chutí, se kterou příjemně souzní i navinulá poleva s kandovanou mandarinkovou kůrou.
24 kusů
Načítám komentáře...