Torta Paradiso
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná polohrubá 225 gramů
- máslo 250 gramů (změklé + na vymazání formy)
- kypřící prášek do pečiva 1 kus
- moučka kukuřičná (škrob) 25 gramů
- cukr krupice 250 gramů
- vejce 4 kusy (velká)
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Náplň:
- sýr Mascarpone 500 gramů
- cukr moučkový (podle chuti + na posypání)
- šťáva citronová 1/2 kusu
- smetana na šlehání 200 mililitrů
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, na Vánoce můžete použít i formu ve tvaru betlémské hvězdy nebo jakoukoli slavnostní. Změklé máslo a cukr vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, trvá to asi 10 minut. Pak přidejte jedno po druhém vejce – každé důkladně zapracujte – a vsypte vanilkový extrakt.
2. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kukuřičnou moučkou a sypkou směs postupně přimíchávejte k máslové. Vzniklé těsto přendejte do formy. Povrch uhlaďte stěrkou a pečte 20–25 minut nebo dokud těsto neulpívá na zabodnuté špejli. Po upečení korpus vyklopte a nechte zcela zchladnout. Poté horizontálně rozkrojte.
3. Mascarpone promíchejte s cukrem a citronovou šťávou, nakonec přidejte dotuha ušlehanou smetanu, abyste získali hutný krém. Krémem potřete spodní díl korpusu, přiklopte vrchním. Servírujte posypané moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
I když s tučným mascarpone a poněkud hutnějším korpusem, tenhle dort z Lombardie, podle receptu Karoliny Konečné. vždycky zanechá pocit neskutečné lehkosti.
Načítám komentáře...