Tříčokoládový cheesecake
Seznam surovin
Na korpus:
- sušenky kakaové 400 gramů (nebo čokoládové - neplněné)
- máslo 150 gramů (rozpuštěné)
Na arašídový karamel:
- cukr krupice 315 gramů
- voda 1,85 decilitru
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- arašídy 120 gramů (slané, pražené, nasekané nahrubo)
Na náplň:
- máslo 5 gramů
- čokoláda hořká 260 gramů (kvalitní)
- sýr krémový 375 gramů (Philadelphia, nebo Lučina, či Buko)
- cukr krupice 100 gramů
- smetana na šlehání 3,1 decilitru
- ztužovač šlehačky 0,7 balíčku (2/3 sáčku)
- čokoláda bílá 150 gramů
- voda 1,5 lžíce (horká)
- želatina 3 lžíce (prášková)
Na sněhové špičky:
- cukr krupice 315 gramů
- voda 2/3 decilitru
- bílek 4 kusy
- sůl 1 špetka
Kromě toho:
- máslo (na vymazání formy)
Postup přípravy
Sušenky rozdrtíme (válečkem nebo v robotu) a nasypeme do mísy. Přidáme rozpuštěné zchladlé máslo a dobře propracujeme, až vznikne kompaktní hmota.
Kulatou dortovou formu o průměru 22 cm vymažeme máslem a vyložíme papírem na pečení tak, aby přesahoval přes okraje. Naplníme ho připravenou hmotou a dobře ji umačkáme dnem skleničky po celé dnu až k okrajům. Naplněnou formu uložíme do chladničky.
Mezitím připravíme arašídový karamel. Do kastrolu nasypeme cukr, zalijeme ho vodou a zahříváme na mírném ohni asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Zvýšíme plamen, přivedeme bez míchání k varu a vaříme 18 - 20 minut, dokud nevznikne zlatavý karamel. Odstavíme ho z ohně, opatrně vmícháme smetanu (pozor na oči), kastrol vrátíme na oheň a vaříme při střední teplotě 2 minuty. Přitom směs pečlivě mícháme, aby se v ní rozpustily kousky karamelu. Karamel odstavíme z ohně a necháme 30 minut vychladnout. Pak do něj vmícháme arašídy, karamel rozetřeme v rovnoměrné vrstvě na sušenkový základ ve formě a vše necháme v chladničce 3 hodiny ztuhnout.
V kovové misce položené na hrnec s vroucí vodou (miska by se neměla dotýkat vody) rozpustíme máslo a 60 g nasekané tmavé čokolády a dobře promícháme. Čokoládu rozetřeme na karamel ve formě a necháme 10 minut zatuhnout.
Nasekanou bílou čokoládu také rozpustíme v kovové misce umístěné nad hrncem s vroucí vodou, rozmícháme dohladka, odstavíme a necháme 5 minut zchladnout.
Mezitím vložíme do mixéru krémový sýr pokojové teploty, přidáme cukr a 1,85 dl šlehačky rozmíchané se ztužovačem a vše rozmixujeme na hladký krém. Přidáme vychladlou bílou čokoládu a znovu rozmixujeme dohladka.
Do malého kastrůlku nalijeme jeden a půl lžíce horké vody a posypeme ji želatinou. Kastrůlek umístíme do většího kastrolu s vroucí vodou a za stálého míchání zahříváme asi 5 minut, dokud se želatina nerozpustí. Kastrůlek vyjmeme z vodní lázně a želatinu necháme 5 minut zchladnout. Pak ji přilijeme k bílému čokoládovému krému a znovu vše rozmixujeme dohladka. Krém nalijeme na tmavou čokoládovou vrstvu ve formě, povrch uhladíme, formu zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme 4 hodiny ztuhnout v chladu.
V pánvi rozpustíme zbylou nasekanou tmavou čokoládu se zbylou smetanou ke šlehání na hladkou směs. Nalijeme ji na ztuhlou náplň ve formě, rovnoměrně rozetřeme a necháme hodinu ztuhnout v chladničce.
Na sněhové špičky zahřejeme v kastrůlku na mírném ohni cukr s vodou, dokud se cukr nerozpustí. Přitom vařečkou seškrabáváme cukr ze stěn kastrůlku, aby se nevytvořily krystaly. Zvýšíme teplotu a vaříme bez míchání asi 3 - 5 minut, dokud cukrový rozvar nedosáhne teploty 115 °C. Pokud do něj pak ponoříme drátěné očko a foukneme do něj, měly by se tvořit bubliny jako u bublifuku.
Z bílků a špetky soli ušleháme elektrickým šlehačem tuhý sníh. Tenkým praménkem do něj za stálého šlehání přiléváme cukrový sirup a dále šleháme, až je sníh leský a tvoří pevné špičky.
Sníh naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme ho na ztuhlý dort do tvaru špiček. Ty pak opatrně opálíme pomocí flambovací pistole. Pokud ji nemáme, vložíme cheesecake na chvilku do trouby pod rozpálený gril a sníh necháme lehce zezlátnout.
Poznámka k receptu
- Pokud vám po zalití smetanou zůstanou v karamelu malé kousky, přeceďte ho přes sítko nebo kousky vyberte lžičkou.
- Nechte hotový cheesecake bez sněhových špiček odležet asi 3 dny v chladničce a teprve pak ho ozdobte pusinkami. Po rozležení chutná totiž ještě lépe.
Načítám komentáře...