Trojcukerný dort
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- vejce 4 kusy
- smetana zakysaná 100 gramů
- cukr hnědý 80 gramů
- cukr 70 gramů (na pečení)
- olej 5 lžic
- rum 0,2 decilitru
- skořice 1 lžíce (mletá)
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na krém:
- mléko 2,5 decilitru
- ořechy vlašské 80 gramů (mleté)
- cukr hnědý 70 gramů
- čokoláda hořká 50 gramů
- žloutek 2 kusy
- pudinkový prášek 1/2 balíčku (vanilkový)
- sůl 1 špetka
Na polevu:
- cukr moučkový 120 gramů
- rum 1 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
Na griliáš:
- ořechy vlašské 50 gramů
- cukr hnědý 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
Postup přípravy
V míse smícháme mouku se sodou, hnědý cukr a skořici a vmícháme žloutky smíchané se smetanou, rumem a olejem. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh a postupně do něj zašleháme cukr na pečení. Sníh opatrně vmícháme do těsta, nalijeme ho do vymazané a vysypané hranaté nebo kulaté formy, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °c a pečeme 35 - 40 minut.
Mezitím připravíme krém a griliáš. V kastrůlku pomalu přivedeme k varu dvě třetiny mléka s cukrem, za stálého míchání přilijeme zbylé mléko, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek, žloutky a špetku soli a mícháme do zhoustnutí. Krém odstavíme z ohně, přimícháme nastrouhanou čokoládu a mleté ořechy a krém za občasného míchání necháme vychladnout.
Na griliáš necháme v kastrůlku pozvolna roztavit hnědý a krupicový cukr, přimícháme nahrubo nasekané ořechy a asi půl minuty pražíme. Odstavíme z ohně a na plát alobalu utvoříme lžičkou z griliáše 12 hromádek, které necháme ztuhnout.
Upečený koprus necháme vychladnout, pak ho rozkrojíme podélně na dvě poloviny, potřeme je na řezu krémem, opět spojíme k sobě a necháme ztuhnout v chladu. Z rumu, citronové šťávy a cukru umícháme hladkou polevu, rozetřeme ji na povrch dortu a když začne poleva tuhnout, rozložíme na ni hromádky griliáše a necháme polevu zaschnout.
Načítám komentáře...