Tvarohové věžičky s čokoládou a borůvkami
Seznam surovin
Na korpus:
- vejce 2 kusy
- čokoláda hořká 60 gramů
- máslo 60 gramů
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- med 1 lžíce
- cukr vanilkový 1/2 balíčku
- kypřící prášek do pečiva 1/4 balíčku
- máslo (na vymazání plechu a formiček)
- olej (rostlinný, na vymazání plechu a formiček)
Na krém:
- tvaroh měkký 120 gramů (nízkotučný)
- creme fraîche 100 gramů (hustá zakysaná smetana)
- med 3 lžíce
Na borůvkovou polevu:
- borůvky 200 gramů
- víno portské 1 decilitr
- med 2 lžíce (tekutý)
- želatina 2 plátky
Postup přípravy
Kovovou misku posadíme na hrnec s horkou vodou, do misky vložíme nakrájenou čokoládu a máslo, za občasného promíchání je necháme rozpustit a misku dáme stranou. Vejce vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny, přidáme med, promícháme a vše opatrně vmícháme do rozpuštěné čokolády. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na malý plech vytřený máslem a vyložený papírem na pečení. Rozetřeme ho do stejnoměrné vrstvy, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme 25 minut. Upečený korpus necháme zcela vychladnout.
Tvaroh vyšleháme (nejlépe v robotu) s creme fraiche a zcukernatělým medem na hladký krém a uložíme ho do chladničky. Pak připravíme polevu. Plátky želatiny zalijeme vodou a necháme nabobtnat. V malém kastrůlku zahřejeme med, až vznikne karamel. Přilijeme portské víno a vodu, promícháme a krátce svaříme. Pak přidáme borůvky, necháme je prohřát a nakonec vmícháme nabobtnalé a vymačkané plátky želatiny. Odstavíme z ohně a mícháme, dokud se želatina nerozpustí.
Šest menších kulatých formiček - tvořítek vytřeme olejem. Z vychladlého korpusu vykrojíme stejně velká kolečka, jako jsou formičky, a vložíme je na dno formiček. Naplníme je asi do tří čtvrtin krémem a zalijeme borůvkovou polevou (bez borůvek, ty si necháme na konečné ozdobení). Formičky uložíme asi na hodinu do chladničky, aby vše ztuhlo. Pak horkým tenkým nožem obtáhneme každou věžičku kolem dokola a formičky opatrně odstraníme. Věžičky ozdobíme borůvkami a ihned podáváme.
Načítám komentáře...