Tvarohovo-malinový dort
Seznam surovin
- piškotový korpus 1 kus (světlý)
- maliny 600 gramů
- tvaroh měkký 500 gramů
- smetana na šlehání 500 gramů
- cukr 150 gramů
- vejce 3 kusy
- šťáva pomerančová 4 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
- želatina 10 plátků
Na ozdobení:
- ovoce 200 gramů (maliny a borůvky)
- marcipán 150 gramů (tmavě růžový + moučkový cukr na poprášení válu)
- smetana na šlehání 1,2 decilitru
- čokoláda (tmavá a bílá, nastrouhaná na hoblinky)
Postup přípravy
V míse ušleháme žloutky s cukrem do pěny, do které vmícháme citronovou šťávu a rozšlehaný tvaroh. Želatinu namočíme asi na 10 minut do studené vody a necháme ji změknout. Pomerančovou šťávu zahřejeme, za stálého míchání do ní přidáme změklou želatinu a necháme ji zcela rozpustit (nesmí se vařit). Tuto směs vmícháme do tvarohového krému. Maliny jemně rozmačkáme vidličkou nebo lžící (nemixujeme je) a také vmícháme do krému. Na závěr do krému lehce vmícháme ušlehanou šlehačku a tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Marcipánovou hmotu rozválíme na válu poprášeném moučkovým cukrem na obdélníkový plát a seřízneme ho na šířku, jako je výška dortové formy. Pomocí formiček do něj vytlačíme ozdobné ornamenty a marcipánovým plátem vyložíme boky dortové formy. Dortový korpus rozřízneme podélně na dva pláty a spodní vmáčkneme na dno dortové formy. Rozetřeme na něj dvě třetiny připraveného krému a posypeme ho asi 100 g malin. Náplň zakryjeme druhým piškotovým plátem a rozetřeme na něj zbylou třetinu krému. Dort uložíme asi na 3 hodiny do chladničky a necháme ho ztuhnout.
Obě čokoládové polevy rozehřejeme, každou zvlášť rozetřeme na dokonale rovnou podložku (nejlépe mramorovou nebo skleněnou desku) a necháme ztuhnout. Pak je pomocí kovové stěrky seškrábneme do tvaru hoblinek. Na ztuhlý dort nastříkáme nejprve pomocí cukrářského sáčku ušlehanou šlehačku. Pak na něj ozdobně rozdělíme čokoládové hoblinky a po obvodu dortu rozdělíme maliny a borůvky (nebo jiné tmavého ovoce, například modré hroznové víno nebo ostružiny).
Recept na dortový korpus najdete zde.
Poznámka k receptu
Pokud máte čokoládovou polevu ve větších blocích (ne v sáčku), nemusíte ji rozehřívat a naškrábejte hoblinky pomocí škrabky na brambory.
Načítám komentáře...