Tvarohový dort s angreštovou omáčkou
Seznam surovin
- piškoty 1 balíček (dětské)
- tvaroh měkký 350 gramů
- smetana zakysaná 250 gramů (nebo bílý jogurt)
- smetana na šlehání 120 gramů
- cukr 4 lžíce
- želatina 1,3 lžíce (prášková)
- olej (na vymazání formy)
- cukr moučkový (na vysypání formy)
- čokoládová poleva tmavá (na ozdobení)
Na omáčku:
- angrešt 400 gramů
- cukr 80 gramů
- moučka škrobová 1 lžíce
- šťáva citronová (z 1 citronu)
Postup přípravy
Měkký tvaroh rozmícháme s cukrem a zakysanou smetanou. Želatinu necháme nabobtnat v troše studené vody, pak ji pomalu rozpustíme a smícháme s asi čtvrtinou tvarohové hmoty. Promícháme ji se zbylou tvarohovou hmotou a zlehka vmícháme šlehačku, kterou jsme vyšlehali ne zcela do tuha.
Vhodnou dortovou formu zabalíme do alobalu, vytřeme ji olejem a lehce vysypeme moučkovým cukrem. Dno formy vyložíme piškoty a zakryjeme je vrstvou tvarohové hmoty. Přidáme opět vrstvu piškotů a tvarohové hmoty a takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny (poslední vrstvu tvoří tvarohová hmota). Dort uložíme do chladničky a necháme odležet nejlépe do druhého dne, aby piškoty nasály potřebnou vlhkost.
Mezitím připravíme omáčku. Cukr svaříme s 2,5 dl vody, přidáme očištěný angrešt a uvaříme ho doměkka. Škrobovou moučku rozmícháme v troše vody a po částech ji za stálého míchání přiléváme k angreštu, dokud omáčka nezhoustne. Ještě ji krátce povaříme, dochutíme citronovou šťávou a necháme vychladit.
Odleželý dort opatrně vyjmeme z formy, nakrájíme a podáváme se studenou omáčkou a ozdobený čokoládovou polevou.
Načítám komentáře...