Tvarohový dortík s lesním ovocem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 120 gramů
- vejce 3 kusy
- voda 5 lžic (horká)
- olej 2 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- citron 1/2 kusu (nastrouhaná kůra a šťáva)
- sacharin 6 kusů (tabletek)
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na krém:
- tvaroh měkký 250 gramů
- čokoláda bílá 70 gramů (dia)
- máslo 1 lžíce (změklé)
- sacharin 3 kusy (tabletky)
Na ovoce v želé:
- ovoce 300 gramů (očištěné)
- želatina 10 gramů
- šťáva citronová 1 lžíce
- sacharin 4 kusy (tabletky)
Postup přípravy
Bílky vyšleháme do husta, přidáme citronovou kůru a šťávu, sacharin rozpuštěný ve lžíci teplé vody a dále šleháme. Přidáme žloutky, olej a střídavě mouku s práškem do pečiva a horkou vodu a umícháme hladké těsto. Nalijeme ho do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme 35 – 45 minut při 175 °C.
Želatinu namočíme na 20 minut do 3 dl studené vody oslazené sacharinem, pak ji opatrně rozpustíme v horké vodní lázni, přidáme citronovou šťávu a necháme zchladnout na 40 °C. Tvaroh smícháme s rozehřátou čokoládou a změklým máslem, přisladíme sacharinem rozpuštěným ve lžíci teplé vody a krém vychladíme.
Z upečeného korpusu odkrojíme asi 2 cm silný vrchní plát, abychom získali rovnou plochu. Z odříznutého plátu odkrojíme opečený okraj a zbytek rozsekáme v robotu na drť. Korpus potřeme tvarohovým krémem, poklademe ovocem a obtočíme pruhem alobalu o 5 cm širším, než je výška korpusu. Ovoce po lžících přelijeme chladnoucí želatinou a dort necháme vychladit a ztuhnout.
Pak odstraníme alobal, okraje potřeme zbylým krémem a posypeme drtí z korpusu.
Načítám komentáře...