Vanilkové cupcakes
Seznam surovin
Na cupcakes:
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- cukr krystal 200 gramů
- sůl 1/4 lžičky
- kypřící prášek do pečiva 1,5 lžičky
- máslo 110 gramů (změklé)
- vejce 2 kusy
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- smetana zakysaná 120 gramů
Krém:
- sýr Mascarpone 500 gramů
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- cukr moučkový (podle chuti)
- semínka (z 1/2 vanilkového lusku)
- čokoláda hořká 100 gramů
Zdobení:
- marcipán
- kakao (holandské)
- kokos (strouhaný)
- potravinářské barvivo (gelové)
Postup přípravy
1. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky, troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Promíchejte a po jednom zašlehávejte vejce, nakonec přidejte vanilkový extrakt a zakysanou smetanu. Míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Tím naplňte košíčky do dvou třetin a pečte 20 - 25 minut. Nechte vychladnout na mřížce.
2. Než cupcakes vychladnou, připravte oba krémy. Na přípravu vanilkového smíchejte semínka z vanilkového lusku se smetanou a vyšlehejte ji dotuha. Oslaďte polovinu mascarpone podle chuti a stěrkou k němu opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s hvězdicovitou zdobicí špičkou a uložte do lednice.
3. Na přípravu čokoládového krému rozpusťte ve vodní lázni kvalitní hořkou čokoládu a nechte ji zchladnout. Jakmile má čokoláda pokojovou teplotu, pomocí metličky ji pomalu zašlehejte do zbylého mascarpone a hotovým krémem opět naplňte cukrářský sáček (tentokrát s hladkou zdobicí špičkou) a uložte do lednice.
4. Ozdobte cupcakes: na polovinu korpusů naneste po obvodu vanilkový krém a posypte ho opraženým kokosem. Do vzniklého „hnízda“ vložte vajíčka, která si připravíte z obarveného marcipánu. Ze zbylého marcipánu vytvořte ozdoby k čokoládovému krému - část marcipánu obarvěte kakaem, vyválejte a vykrájejte králičí uši. Přírodním marcipá- nem vytvořte vnitřek ucha, polovinu z připravených uší ohněte pomocí špejle. Cupcakes ozdobte čokoládovým krémem a zasuňte do něj uši, vždy jedno rovné a druhé šibalsky ohnuté.
Poznámka k receptu
Výhodou cupcakes je, že je snadno převléknete podle příležitosti, kdy je chcete podávat. Stačí vtipné zdobení a máte veselou velikonoční dekoraci.
Načítám komentáře...