VÁNOČNÍ DORT
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 220 gramů
- smetana zakysaná 300 gramů
- cukr krystal 220 gramů
- kokosové mléko 90 mililitrů
- máslo 125 gramů (změklé + na vymazání formy)
- vejce 3 kusy
- kokos 60 gramů (strouhaný + na ozdobení)
- kypřící prášek do pečiva 3/4 lžičky
- jedlá soda 3/4 lžičky
Krém:
- sýr Mascarpone 1 kilogram
- smetana na šlehání 400 gramů
- cukr moučkový 200 gramů
- koření perníkové 4 lžíce (nebo podle chuti skořice, badyán, nové koření, černý pepř, hřebíček, zázvor, kardamom)
- vejce (na potření)
Poleva:
- bílek 30 gramů
- cukr moučkový 200 gramů
Postup přípravy
1. Začněte přípravou perníčků, těsto musí 24 hodin odpočívat. Na pracovní desku nasypte mouku, cukr, přidejte koření, sodu a kakao. Uprostřed vytvořte důlek, vyklepněte do něj vejce, přidejte máslo, med, tuzemák a rukama vypracujte těsto, které se kvůli medu bude mít tendenci trochu lepit. Lehce podsypte a vytvarujte váleček. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte do lednice.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Odpočinuté těsto na pomoučené pracovní desce vyválejte na plát silný asi 4 mm a vykrajujte libovolné tvary. Na plech vyložený pečicím papírem je pokládejte v dostateč- ných rozestupech, během pečení nabudou. Potřete je rozšlehaným vejcem a v troubě pečte asi 6 minut. Ihned po upečení je ještě jednou horké potřete vejcem. Tím docílíte krásného lesku.
3. Připravte polevu – vidličkou našlehejte bílek a smíchejte ho s prosátým cukrem. Polevou ozdobte vychladlé perníčky.
4. Formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 170 °C. Máslo s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny a po jednom do něj zapracujte vejce. V menší misce smíchejte dohromady mouku s práškem do pečiva, sodou a strouhaným kokosem. V další míse promíchejte zakysanou smetanu s kokosovým mlékem. Polovinu tekuté a polovinu sypké směsi přidejte k máslovo-vaječné směsi a důkladně zašlehejte. Zbylý obsah misek už do těsta zapracujte ručně, dejte pozor, abyste těsto nepřešlehali.
5. Těsto nalijte do připravené dortové formy, vložte do trouby a pečte 1 hodinu nebo dokud není špejle zapíchnutá doprostřed korpusu suchá. Nechte chvilku zchladnout ve formě, poté z formy vyjměte a nechte důkladně vychladnout na dortové mřížce.
6. Připravte krém. Mascarpone smíchejte s prosátým cukrem a perníkovým kořením. Vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha a opatrně, po částech, přimíchejte k mascarpone. Vychladlý korpus dvakrát prokrojte. Spodní část položte na servírovací tác, potřete částí krému, přiklopte prostředním patrem, opět potřete krémem a položte na něj poslední díl korpusu. Celý dort potřete krémem a podle libosti vytvořte nedbale vlny à la sněhové závěje nebo jej uhlaďte dohladka.
Poznámka k receptu
Perníkové koření ladí s kokosem, který se navíc postará o dokonalý vzhled dortu. Použijte kokos nastrouhaný najemno, nahrubo nebo na lupínky. Výsledek bude pokaždé jiný, ale vždycky skvostný.
FORMA 20cm
odležení těsta přes noc
Načítám komentáře...