Vánoční dort s tvarohovým krémem
Seznam surovin
- mouka špaldová 250 gramů (Celozrnná špaldová mouka Babiččina volba)
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- cukr vanilkový 1 balíček
- cukr krupice 200 gramů
- vejce 3 kusy
- mandle 20 gramů (jemně nasekané)
- kakao 2 lžíce
- skořice 1 lžička (mletá)
- zázvor 1 gram (mletý)
- sůl 1 špetka
- smetana na šlehání 150 mililitrů (30%)
- olej 100 mililitrů
- rum 25 mililitrů (+ další na pokapání korpusů)
- marmeláda 1 sklenice (meruňková nebo višňová)
- máslo 25 gramů (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- smetana na šlehání 200 mililitrů (30%, na krém)
- tvaroh měkký 750 gramů (na krém)
- vanilkový lusk 1 kus (na krém)
- cukr moučkový 100 gramů (na krém)
- rozmarýn 1 svazek (čerstvý, na ozdobu)
- sušenky 1 balíček (domácí, na ozdobu)
Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 180 °C a formu o průměru asi 18 - 20 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Dno formy vyložte pečicím papírem.
2. Připravte těsto na korpus tak, že v jedné nádobě smícháte suché ingredience a ve druhé vyšleháte ty mokré. Smíchejte obě části v hladké těsto a to vlijte do formy. Pečte asi 30 - 40 minut, nebo dokud korpus není hotový. To můžete ověřit pomocí špejle. Hotový korpus nechte úplně vychladnout a poté ho vyjměte z formy. Dvakrát korpus prokrojte.
3. Připravte si krém tak, že vyšleháte tvaroh s cukrem a obsahem vanilkového lusku. Za mírného šlehání přilijte smetanu a poté vyšlehejte krém dotuha.
4. Sestavte dort. Každý díl korpusu hojně pokapejte rumem, aby byl šťavnatý a potřete marmeládou. Pomocí velké vrstvy krému všechny díly korpusu spojte. Celý dort potřete krémem a pomocí stěrky ho ze všech stran uhlaďte. Spodní hranu dortu i vršek můžete dozdobit pomocí zdobícího sáčku. Na závěr dort ozdobte sušenkami a rozmarýnem a poté jej nechte vychladit v lednici.
Načítám komentáře...