Vánoční ořechový dort
Seznam surovin
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Na těsto:
- vejce 5 kusů
- cukr krupice 120 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/4 lžičky
- ořechy 100 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 60 gramů
Na krém:
- máslo 125 gramů
- cukr moučkový 2 lžíce
- žloutek 1 kus
- kakao 1 lžíce
- smetana 30 mililitrů
- pudinkový prášek kakaový 75 gramů
- cukr vanilkový 1 kus
Postup přípravy
Vejce a cukr ušleháme do husté pěny. Vmícháme prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a najemno nastrouhané nebo umleté ořechy.
Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme, naplníme krémem a spojíme do původního tvaru. Dort potřeme po povrchu i po stranách krémem, navrch narovnáme jádra ořechů; například do tvaru vánočního stromečku.
Příprava krému: změklý tuk, cukr, žloutek a kakao utřeme do pěny. Ze smetany, pudinkového prášku a vanilinového cukru uvaříme pudink, který necháme vychladnout a vešleháme do krému.
Načítám komentáře...