Větrníčky s marmeládou
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- máslo 70 gramů
- cukr 40 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- žloutek 2 kusy
- droždí 7 gramů
- sůl 1 špetka
- zavařenina rybízová 1 sklenice
- cukr skořicový
- mouka (na vál)
- rozinky
Postup přípravy
Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky rozmícháme v trošce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, osolíme ji, přidáme cukr, vzešlý kvásek, rozehřáté vychladlé máslo, žloutky a zbylé vlažné mléko a zaděláme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a rádýlkem ho rozdělíme na čtverečky, které posypeme skořicovým cukrem. Každý čtvereček po úhlopříčkách nakrojíme, cípy stočíme do středu, jako kdybychom dělali větrník, přimáčkneme a do středu dáme trochu marmelády a rozinku.
Větrníčky přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, necháme krátce vykynout a pak upečeme v troubě vyhřáté asi na 180 °C dozlatova.
Načítám komentáře...