VĚTRNÍKOVÝ DORT
Seznam surovin
Odpalované těsto:
- mléko 125 gramů (plnotučné)
- voda 125 gramů
- máslo 100 gramů
- mouka pšeničná hladká 170 gramů
- vejce 210 gramů (4-5ks, záleží na velikosti)
- cukr krupice 6 gramů
- sůl 1/2 lžičky
Ganache z bílé čokolády a pistácií:
- čokoláda bílá 200 gramů
- sezamová pasta 50 gramů (pistáciová)
- smetana na šlehání 360 mililitrů
- želatina 1 plátek
Malinový krém:
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- maliny 125 gramů
Na dokončení:
- cukr moučkový
- pistácie (nasekané)
- květy (okvětní lístky z chemicky neošetřených růží)
Postup přípravy
1. Den předem připravte pistáciovou ganache. Do mističky nalijte trochu studené vody a namočte v ní plátek želatiny. Čokoládu nalámejte na kostičky a nasypte do mísy. Smetanu ke šlehání přiveďte k varu, pak odstavte a přidejte do ní dobře vymačkanou želatinu. Rozmíchejte a smetanou zalijte čokoládu. Nechte malou chvilku odstát, promíchejte, překryjte potravinářskou fólií a uložte přes noc vychladit do lednice.
2. Druhý den do ganache přidejte pistá- ciovou pastu a vyšlehejte dotuha. Před použitím uložte krém opět do lednice.
3. Do rendlíku nalijte mléko, vodu, cukr, přidejte máslo a nechte vše na mírném plameni rozpustit. Naráz nasypte do kastrůlku osolenou mouku a dřevěnou vařeč- kou začněte mouku rychle zapracovávat do tekutiny. Vytvořte bochánek a „odpalujte“ jej ode dna kastrůlku. Na dně se vytvoří bílý fi lm, což je dobré znamení – mouku mícháním dobře propařujete. Po 6 minutách přendejte vzniklý bochánek do mísy od robotu a na nejnižší stupeň jej začněte lopatkovou metlou promíchávat. Než do těsta začnete přidávat vejce, musí lehce zchladnout, takže nechte alespoň 15 minut těsto chladnout.
4. Troubu předehřejte na 190 °C. Do zchladlého těsta po jednom zapracujte vejce – opravdu vždy počkejte, než se každé dobře zapracuje, a teprve potom přidejte další. Vzniklé lepivé těsto přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Z rubu pečicího papíru nakreslete tužkou 2 kružnice, jednu menší, druhou větší. Papír otočte (aby těsto nepřišlo do kontaktu s tuhou), položte na plech a cukrářským sáčkem vytvořte 2 bochánky. Plech vložte do trouby a pečte 25–30 minut nebo dokud není povrch zlatavý. Upečené bochánky lehce zespoda propíchejte, aby unikla pára.
5. Vychladlé bochánky položte na pracovní desku a pilkovým nožem podélně rozřízněte. Smetanu vyšlehejte dotuha, přidejte do ní většinu malin a vidličkou rozmíchejte. Část malin nechte na ozdobu. Malinovou šlehačkou potřete spodní díl menšího korpusu, ozdobte čerstvými malinami, přiklopte vrchním a pocukrujte. Spodní díl většího korpusu položte na etažér. Pistáciovou ganache přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkejte ji na spodní díl většího korpusu. Přiklopte ho vrchním dílem, pocukrujte a položte na něj připravený větrník s malinovou šlehačkou. Ještě celý dort pocukrujte, posypte nahrubo nasekanými pistáciemi a okvětními plátky růží.
Načítám komentáře...