Větrníky
Seznam surovin
Větrníky:
- mléko 250 mililitrů
- sůl (špetka)
- máslo 90 gramů
- mouka pšeničná hrubá 140 gramů
- vejce 3 kusy
- žloutek 1 kus
- cukr moučkový (na posypání)
Krém:
- mléko 250 mililitrů (plnotučné)
- vanilková esence 2 lžičky (nebo vydlabaný vnitřek vanilkového lusku)
- cukr krupice 75 gramů
- žloutek 3 kusy
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
Karamelová šlehačka:
- cukr krupice 150 gramů
- smetana na šlehání 350 mililitrů
Postup přípravy
1. Mléko osolte, přidejte k němu máslo a společně přiveďte k varu.
2. Do vroucí tekutiny nasypte najednou všechnu mouku. Zmírněte plamen a za stálého míchání těsto tzv. odpalujte, až se nebude chytat stěn hrnce ani vařečky (těsto se začne jakoby odtahovat od stěn).
3. Odstavte, hmotu nechte trochu vychladnout a pak do ní postupně jedno po druhém vešlehejte celá vejce a žloutek.
4. Cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou z těsta stříkejte na plech s pečicím papírem menší hromádky.
5. Pečte je dozlatova asi 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Zpočátku troubu neotvírejte, aby těsto nespadlo.
6. Vychladlé větrníky rozkrojte a naplňte vanilkovým krémem, a poté (nejlépe domácí) karamelovou šlehačkou a nakonec je lehce poprašte moučkovým cukrem.
7. Krém: Zahřejte mléko s vanilkou (jen k bodu varu, vařit se nesmí). V misce spolu prošlehejte cukr se žloutky a přidejte prosátou mouku. Na středním plameni postupně vešlehejte žloutkovou směs k ochucenému mléku. Za stálého šlehání nechte zhoustnout. Nechte zchladnout a pak dejte vychladit do ledničky.
8. Karamelová šlehačka: Rozehřejte cukr (bez míchání) v kastrůlku na zlatavý karamel. Opatrně ho zalijte 150ml teplé smetany a na mírném ohni za stálého míchání povařte, až se karamel rozpustí. Zchladlý krém nechte do druhého dne dobře vychladit v ledničce a pak ho vmíchejte do zbylé, dotuha ušlehané šlehačky.
Poznámka k receptu
Lahodný cukrářský výtvor má svůj vzor zřejmě ve francouzských profiteroles, ale v této podobě se stal naší typickou pochoutkou. Přípravu si nejlépe rozdělte do dvou dnů – krém i karamelová šlehačka potřebují čas na vychladnutí. Dokončení pak bude rychlé.
Načítám komentáře...