Větrníky

Seznam surovin

Větrníky:

Krém:

Karamelová šlehačka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Mléko osolte, přidejte k němu máslo a společně přiveďte k varu.

2. Do vroucí tekutiny nasypte najednou všechnu mouku. Zmírněte plamen a za stálého míchání těsto tzv. odpalujte, až se nebude chytat stěn hrnce ani vařečky (těsto se začne jakoby odtahovat od stěn).

3. Odstavte, hmotu nechte trochu vychladnout a pak do ní postupně jedno po druhém vešlehejte celá vejce a žloutek.

4. Cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou z těsta stříkejte na plech s pečicím papírem menší hromádky.

5. Pečte je dozlatova asi 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Zpočátku troubu neotvírejte, aby těsto nespadlo.

6. Vychladlé větrníky rozkrojte a naplňte vanilkovým krémem, a poté (nejlépe domácí) karamelovou šlehačkou a nakonec je lehce poprašte moučkovým cukrem.

7. Krém: Zahřejte mléko s vanilkou (jen k bodu varu, vařit se nesmí). V misce spolu prošlehejte cukr se žloutky a přidejte prosátou mouku. Na středním plameni postupně vešlehejte žloutkovou směs k ochucenému mléku. Za stálého šlehání nechte zhoustnout. Nechte zchladnout a pak dejte vychladit do ledničky.

8. Karamelová šlehačka: Rozehřejte cukr (bez míchání) v kastrůlku na zlatavý karamel. Opatrně ho zalijte 150ml teplé smetany a na mírném ohni za stálého míchání povařte, až se karamel rozpustí. Zchladlý krém nechte do druhého dne dobře vychladit v ledničce a pak ho vmíchejte do zbylé, dotuha ušlehané šlehačky.

Poznámka k receptu

Lahodný cukrářský výtvor má svůj vzor zřejmě ve francouzských profiteroles, ale v této podobě se stal naší typickou pochoutkou. Přípravu si nejlépe rozdělte do dvou dnů – krém i karamelová šlehačka potřebují čas na vychladnutí. Dokončení pak bude rychlé.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...