Vídeňský Sacher
Seznam surovin
- máslo 150 gramů
- čokoláda hořká 120 gramů
- mandle 120 gramů (strouhané)
- cukr moučkový 110 gramů
- žloutek 5 kusů
- bílek 4 kusy
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- vanilka 1/2 kusu (dřeň)
- máslo (na vymazání formy)
- strouhanka 1 hrst (sladká, na vysypání formy)
- džem meruňkový 200 gramů (na potření)
Na polevu:
- cukr 300 gramů
- čokoláda hořká 100 gramů
- voda 1,25 gramu
- kakao 60 gramů
Postup přípravy
Na kousky rozlámanou čokoládu a 50g másla rozpustíme v misce ponořené do horké vodní lázně (voda se nesmí vařit). V robotu utřeme zbylé máslo s třetinou moučkového cukru a žloutky. Přidáme dřeň z vanilkového lusku a rozpuštěnou vlažnou čokoládu s máslem. Bílky ušleháme se zbylým cukrem do tuha a lehce je vmícháme spolu s moukou a mandlemi do utřeného másla se žloutky a čokoládou. Vnitřek a okraje kulaté formy vytřeme máslem a vysypeme sladkou strouhankou. Těsto nalijeme do formy, povrch uhladíme, formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 40 -50 minut.
Na polevu nasypeme do kastrůlku cukr, rozlámanou čokoládu a kakao, přilijeme vodu, rozmícháme a vše povaříme, až se poleva bude táhnout jako silná nit. Kastrůlek odstavíme z ohně a dále mícháme, dokud poleva trochu nevychladne a nezhoustne.
Upečený vychladlý piškot podélně rozřízneme, spodní část potřeme meruňkovým džemem a zakryjeme vrchní částí. Zbytek marmelády svaříme asi se 2 lžícemi vody na hustý sirup, rovnoměrně ho nalijeme na povrch dortu a necháme zatuhnout. Nakonec dort položíme na mřížku, celý ho přelijeme připravenou polevou a necháme zaschnout.
Poznámka k receptu
Sachr podávejte se šlehačkou.
Načítám komentáře...