Zimní královna
Seznam surovin
Na korpus:
- mouka pšeničná polohrubá 1,25 hrnku
- moučka mandlová 6 lžic
- sůl 1/2 lžičky
- vejce 6 kusů
- žloutek 4 kusy
- cukr krupice 1 hrnek
- máslo 125 gramů (rozpuštěné)
Na krém:
- mléko 3 decilitry (plnotučné)
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 1/2 hrnku
- žloutek 3 kusy (velké)
- moučka kukuřičná (škrob) 1/4 hrnku
- máslo 1 lžíce (studené)
Na sirup:
- cukr krystal 1/4 hrnku
- voda 1/4 hrnku
- brandy 1/4 hrnku (Armagnac, nemusí být)
Kromě toho:
- máslo (na potření papíru na pečení)
- zavařenina malinová 1/2 hrnku
- smetana na šlehání 6,5 decilitru
- ztužovač šlehačky 2 balení
- potahovací hmota 450 gramů (bílá, např. fondant nebo White Icing, marcipán není vhodný)
- potravinářské barvivo (modré)
- cukr moučkový
Postup přípravy
V míse smícháme prosátou mouku, mandlovou moučku a sůl. V další míse smícháme celá vejce se žloutky a krupicovým cukrem. Mísu položíme na hrnec s vroucí vodou a šleháme asi 2 minuty, až je směs teplá a cukr zcela rozpuštěný.
Mísu sundáme z hrnce a směs šleháme elektrickým šlehačem při střední rychlosti další 2 minuty. Pak zvýšíme rychlost a šleháme 4 – 5 minut, až je směs nadýchaná. Přisypeme moučnou směs a zlehka ji zašleháme. Nakonec pomalu vmícháme rozpuštěné zchladlé máslo.
Těsto rozetřeme na dva plechy, které jsme vyložili papírem na pečení a ještě potřeli máslem. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 8 – 10 minut dozlatova.
Upečené pláty necháme vychladnout, pak je překlopíme na rovnou podložku, opatrně z nich stáhneme papír na pečení a vykrojíme z nich celkem tři kruhy o průměru 20 cm.
Do pánve nalijeme mléko, přidáme dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku, sůl a čtvrt hrnku cukru a přivedeme k varu. V menší míse rozšleháme žloutky, kukuřičný škrob a zbylý cukr. Vroucí mléčnou směs odstavíme z ohně a postupně, po naběračkách, ji za stálého šlehání přilijeme ke žloutkům.
Směs přelijeme do pánve a při střední teplotě za stálého šlehání zahříváme asi 30 vteřin, dokud nezhoustne (nevaříme). Odstavíme ji z ohně a zašleháme do ní studené máslo. Hotový krém přelijeme do čisté mísy, zakryjeme mikrotenovou fólií a po vychladnutí ho uložíme nejméně na 2 hodiny (nebo i přes noc) do chladničky.
Mezitím připravíme sirup. V menší pánvi přivedeme k varu cukr s vodou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pánev odstavíme z ohně, do sirupu případně vmícháme Armagnac a necháme ho vychladnout.
Jeden kruh vykrojený z korpusu vložíme na dno dortové rozevírací formy, lehce ho pomocí štětce potřeme sirupem a pak tenkou vrstvou malinové zavařeniny.
Ušleháme 5,5 dl smetany se ztužovači do tuha a jednu pětinu šlehačky rozetřeme na vrstvu zavařeniny. Přidáme další kruh korpusu, opět ho potřeme sirupem a rozetřeme na něj připravený krém. Zakryjeme ho třetím kruhem korpusu, lehce ho přitlačíme a potřeme zbylým sirupem. Navršíme na něj zbylou šlehačku a povrch uhladíme. Dort zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme nejméně 4 hodiny (nebo přes noc) vychladit.
Ze ztuhlého dortu odstraníme ráfek. Zbylý 1 dl smetany ušleháme do tuha, potřeme jím boky dortu a necháme ho ještě 30 minut vychladit.
Potahovací hmotu obarvíme potravinářskou barvou na světle modrý odstín a rozválíme ji na válu poprášeném moučkovým cukrem na kruh o průměru 35 cm. Do středu kruhu položíme krajku a několikrát ji přejedeme válečkem, aby se obtiskla do potahovací hmoty. Pak ji opatrně odstraníme, obtisklý vzorek posypeme moučkovým cukrem, konečky prstů ho opatrně do vzorku vklepeme a přebytečný cukr odfoukneme a odstraníme štětečkem.
Plát opatrně přeneseme pomocí válečku na dort a uhladíme ho po stěnách. Přebytečnou potahovací hmotu odkrojíme nožem nebo kolečkem na krájení pizzy, vytvoříme z ní lem a obtočíme ho kolem spodní části dortu. Hotový dort uložíme do chladničky.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 2,5 dl
Na obarvení potahovací hmoty jsou ideání gelové potravinářské barvy. Nezanechávají chemickou příchuť jako práškové barvy a také se lépe spojí s barvenou potravinou.
Krásné budou i jiné barvy dortu. Holčičky budou nadšené z růžového, sychravé zimní dny prosvítí žlutý, když budete chtít něco opravdu výrazného, zkuste udělat červený nebo zelený.
Ne všechny druhy krajky jsou vhodné na vytlačení vzoru. Důležité je, aby krajka byla plastická a tužší. Takže třea na záclonovinu zapomeňte. Ideální je krajka z příze.
Načítám komentáře...