Žloutkové věnečky
Seznam surovin
- voda 375 mililitrů (nebo mléka)
- máslo 100 gramů
- mouka pšeničná hladká 220 gramů
- sůl 1 špetka
- vejce 5 kusů
Krém:
- mléko 1/2 litru (plnotučného nebo smetanu)
- žloutek 6 kusů
- vanilka 1 špetka
- cukr krupice 4 lžičky
- mouka 4 lžíce
- rum (trocha pro chuť)
Dokončení:
- cukr moučkový (nebo citronová poleva)
Postup přípravy
1. Vodu (nebo mléko) povařte s máslem. Do vroucí tekutiny pomalu vsypávejte mouku se špetkou soli. Míchejte tak dlouho, až se hmota nechytá stěn hrnce. Nechte ji vychladnout a do zcela studené po jednom vešlehejte vejce.
2. Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s hvězdicovitou násadkou a na plech pokrytý pečicím papírem z něj tvořte kroužky o průměru asi 5cm. Pečte 15 až 20 minut při 180°C bez otevírání trouby, až těsto zezlátne. Vychladlé věnečky opatrně rozkrojte.
3. V nejlépe kovové misce, postavené na hrnec s mírně vroucí vodou, šlehejte přísady na krém do zhoustnutí. Do studeného krému přidejte trochu rumu a spojujte jím věnečky.
3. Podávejte poprášené cukrem nebo zakápnuté polevou.
Poznámka k receptu
Takzvané odpalované (během přípravy se zahřívá, tzv. odpaluje) těsto je jemné, hebké jako samet a vůbec ne obtížné. Místo cukrářského sáčku můžete použít silnější plastový s odstřiženým rohem.
Načítám komentáře...