ZRCADLOVÝ DORT GALAXIE
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- cukr krupice 200 gramů
- vejce 5 kusů
- kypřící prášek do pečiva 12 gramů
- cukr vanilkový 1 lžíce
- olej slunečnicový 150 mililitrů (+ na vymazání formy)
- voda 150 mililitrů
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Krém:
- mléko 500 mililitrů
- pudinkový prášek vanilkový 1 kus
- máslo 400 gramů
- cukr vanilkový 1 kus
- cukr krupice 120 gramů
Zrcadlová glazura:
- čokoláda bílá 200 gramů
- sirup kukuřičný 125 mililitrů
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 125 mililitrů
- želatina 5 plátků (neochucená)
- cukr krupice 200 gramů
- voda 300 mililitrů
Zdobení:
- gelové barvy na potraviny (tmavě modrá, světle modrá, růžová)
- jedlé třpytky (stříbrné)
Postup přípravy
1. Nejprve připravte korpus. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky nechte v misce na později. Žloutky ušlehejte s cukrem, až vznikne jemná pěna. Za stálého šlehání přidejte olej a vodu, dokud se směs pořádně nepromíchá.
2. Obě mouky smíchejte s práškem do pečiva a postupně za stálého šlehání přimíchávejte, až vznikne hladké těsto. Když zhoustne tak, že ho sotva utáhnou šlehací metly, přidejte po troškách olejovou směs. Těsto zvláční, nesmí však být tekuté.
3. Troubu předehřejte na 180 °C. Bílky lehce osolte, vyšlehejte z nich hladký tuhý sníh a ručně pouze stěrkou opatrně vmíchejte do těsta. Zprvu se bude zdát, že se nechtějí směsi promíchat, ale buďte trpěliví. Chvilku míchejte, než se vše propojí.
4. Formu vymažte olejem, vysypte moukou, nalijte do ní všechno těsto, vložte do trouby a pečte asi 45 minut na 180 °C.
5. Zatím připravte krém. Do hrnce dejte mléko, cukr a pudinkové prášky. Přiveďte k varu a uvařte hustý krém. Stáhněte z plamene a za stálého míchání nechte směs vychladnout. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Vše šlehejte asi 5 minut, dokud není krém našlehaný a hladký.
6. Vychladlý korpus dvakrát prokrojte. Rovnoměrně promažte patra krémem a sestavte. Srovnejte je, aby nebyl dort nakřivo, a pomažte krémem shora i ze stran. Snažte se o rovnoměrnou vrstvu, finální glazura všechny nerovnosti zvýrazní. Krém opatrně uhlaďte, soustřeďte se především na hranu dortu, aby na ní lépe klouzala a následně držela
Poznámka k receptu
FORMA O PRŮMĚRU 22 CM
Načítám komentáře...