Zuccotto - Piškotový dort plněný šlehačkou a čokoládou
Seznam surovin
- brandy 100 mililitrů
- maliny 200 gramů (mražené)
- cukr vanilkový 1 balíček
Piškot:
- vejce 7 kusů (malá)
- cukr krupice 250 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- máslo 50 gramů (změklé)
Náplň:
- čokoláda hořká 100 gramů
- smetana na šlehání 400 mililitrů
- cukr vanilkový 1 balíček
Postup přípravy
1. Vejce ušlehejte s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Trvá to asi 10 minut. Pak postupně přidávejte prosátou mouku a změklé máslo a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Vzniklou směs nalijte do pekáče velikosti 25x34 cm a pečte při 190°C 15 minut nebo dokud těsto nebude ulpívat na zabodnuté špejli.
2. Svařte maliny s vanilkovým cukrem: nasypte je do rendlíku a na mírném plamenu zahřívejte, aby se cukr rozpustil, maliny se částečně rozpadly a směs zhoustla.
3. Piškot vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Pak jej po delší straně nakrájejte na pruhy a vyložte jimi máslem vymazané mísy - my jsme zvolili jednu větší o objemu 1,7 l a jednu menší o objemu zhruba 400 ml. Piškot pokapejte brandy a důkladně, ale opatrně potřete svařenými malinami.
4. Čokoládu nasekejte na kousky. Smetanu ušlehejte dotuha, opatrně ji promíchejte s cukrem i kousky čokolády a směsí naplňte obě mísy. Přetáhněte potravinářskou fólií, zakryjte talířky, zatěžkejte a nechte přes noc chladit. Těsně před servírováním zuccotto vyklopte z obou mís na servírovací talíře. Pokud to nejde, zakryjte mísy na chvíli utěrkami namočenými v horké vodě.
Poznámka k receptu
- Zuccotto patří mezi nadpozemsky dobré dezerty. Díky namočenému piškotu s vůní brandy a šlehačce se rozplyne na jazyku. Pro větší efekt jej můžete před servírováním přelít čokoládou a ozdobit praženými lískovými ořechy.
- Nutné počítat s chlazením přes noc.
Načítám komentáře...