Zuccotto - Piškotový dort plněný šlehačkou a čokoládou

Seznam surovin

Piškot:

Náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Vejce ušlehejte s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Trvá to asi 10 minut. Pak postupně přidávejte prosátou mouku a změklé máslo a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Vzniklou směs nalijte do pekáče velikosti 25x34 cm a pečte při 190°C 15 minut nebo dokud těsto nebude ulpívat na zabodnuté špejli.

2. Svařte maliny s vanilkovým cukrem: nasypte je do rendlíku a na mírném plamenu zahřívejte, aby se cukr rozpustil, maliny se částečně rozpadly a směs zhoustla.

3. Piškot vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Pak jej po delší straně nakrájejte na pruhy a vyložte jimi máslem vymazané mísy - my jsme zvolili jednu větší o objemu 1,7 l a jednu menší o objemu zhruba 400 ml. Piškot pokapejte brandy a důkladně, ale opatrně potřete svařenými malinami.

4. Čokoládu nasekejte na kousky. Smetanu ušlehejte dotuha, opatrně ji promíchejte s cukrem i kousky čokolády a směsí naplňte obě mísy. Přetáhněte potravinářskou fólií, zakryjte talířky, zatěžkejte a nechte přes noc chladit. Těsně před servírováním zuccotto vyklopte z obou mís na servírovací talíře. Pokud to nejde, zakryjte mísy na chvíli utěrkami namočenými v horké vodě.

Poznámka k receptu

  • Zuccotto patří mezi nadpozemsky dobré dezerty. Díky namočenému piškotu s vůní brandy a šlehačce se rozplyne na jazyku. Pro větší efekt jej můžete před servírováním přelít čokoládou a ozdobit praženými lískovými ořechy.
  • Nutné počítat s chlazením přes noc.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...