DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK S PŘEKVAPENÍM
Seznam surovin
Čokoládové těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- cukr krystal 180 gramů
- máslo 125 gramů
- voda 90 gramů
- čokoláda hořká 125 gramů
- podmáslí 60 mililitrů
- kakao 30 gramů (holandské)
- vejce 2 kusy
- olej 3 lžičky (rostlinný)
- kypřící prášek do pečiva 1/4 lžičky
- jedlá soda 1/4 lžičky
Dýňové těsto:
- dýně 1 kus (Hokaido menší)
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- cukr třtinový 280 gramů (tmavý)
- máslo 250 gramů (změklé)
- vejce 3 kusy
- skořice 4 lžičky (mletá)
- zázvor 1 lžička (mletý)
- hřebíček 3/4 lžičky (mletý)
- kypřící prášek do pečiva 1,5 lžičky
- jedlá soda 1,5 lžičky
- olej (rostlinný k zakápnutí)
Krém:
- máslo 250 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- skořice 2 lžičky (mletá)
- semínka dýňová 2 hrsti
- cukr krystal 100 gramů
Postup přípravy
1. Nejprve upečte čokoládové těsto, které musí vychladnout a z něhož budete vykrajovat tvary dovnitř chlebíčku. Do misky vhodné na vodní lázeň dejte máslo, přilijte vodu a nechte rozpustit. Přidejte nalámanou čokoládu nebo nasypte čokoládové pecky. Nechte chvilku stát, poté vymíchejte do hladké směsi. Sejměte z ohně a nechte lehce zchladnout.
2. Troubu předehřejte na 160°C, menší plech s vyšším okrajem vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a holandské kakao. Nasypte cukr a promíchejte. Nalijte do mísy čokoládovou směs, metlou promíchejte a přidejte olej. Zapracujte, po jednom vyklepněte vejce a každé do těsta vmíchejte. Nakonec vmíchejte podmáslí, těsto nalijte na připravený plech a vložte do trouby. Pečte hodinu nebo dokud nebude špejle zapíchnutá doprostřed bez drobečků.
3. Dýni omyjte, rozkrojte a lžící vydlabejte semínka. Rozkrájejte obě půlky na dílky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, lehce zakapejte rostlinným olejem a vložte do trouby k čokoládovému těstu na spodní mřížku. (Pokud se do trouby už další plech nevejde, pyré lze klidně připravit až týden předem, vydrží v lednici. Nebo ho uložte do mrazáku.) Dýni pečte v troubě 30 minut, poté ji nechte zchladnout. Rozmixujte ji, pro větší jemnost můžete ještě propasírovat přes jemné sítko, a nechte vychladnout. Nakonec odvažte 350 g pyré.
Poznámka k receptu
Pokud nevlastníte dýňové vykrajovátko, efektní bude i srdce, hvězda nebo jiný tvar. Měl by ale být jednoduchý, aby ho váha těsta nezdeformovala. Těsta lze i prohodit a nechat dýni zářit z tmavého základu.
FORMA O OBJEMU 2 LITRY
Načítám komentáře...