Dýňový parfait
Seznam surovin
- sušenky kakaové 200 gramů
- pyré 250 gramů (dýňové)
- sýr Mascarpone 250 gramů
- smetana na šlehání 500 mililitrů
- rum tmavý 1 lžíce
- med 3 lžíce
- cukr moučkový 5 lžic
- vanilkový lusk 1 kus
- skořice 1/2 lžičky
- muškátový oříšek 1 špetka
- máslo 1 lžíce (rozpuštěné)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Sušenky rozmixujte nebo podrťte válečkem – výsledkem by měly být jemné drobečky a sem tam větší hrudka. Promíchejte je se špetkou soli, rozpuštěným máslem a medem. Smetanu smíchejte se semínky z vanilkového lusku, 2 lžícemi cukru a vyšlehejte ji dotuha.
2. Dýňové pyré smíchejte s kořením, 3 lžícemi moučkového cukru, rumem a jemně do něj vmíchejte nejprve mascarpone a polovinu vanilkové šlehačky. Pak do skleniček postupně vrstvěte sušenky, dýňový krém, šlehačku a pokračujte, než skleničky naplníte. Takhle parfait podávají naše „dýňové“ Lenky. Nebo to udělejte jako my a do menší skleničky dejte jen pořádnou vrstvu sušenek, krému a zlehka ozdobte šlehačkou. Pohár nechte vychladit v lednici a podávejte ozdobený zbylou sušenkovou drtí.
Poznámka k receptu
Vrstvené dezerty jsou vděčné a vypadají skvěle. Pokud nemáte reprezentativní skleničky, nebo jako my milujete dýňový krém, udělejte pohár, v němž dýně zazáří.
Načítám komentáře...