FÍKOVÁ PIZZA S GORGONZOLOU
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- droždí sušené 4 gramy
- voda 250 mililitrů (vlažná)
- olej olivový 3 lžíce (+ na zakápnutí)
- sůl 1/2 lžičky
Obloha:
- fíky 8 kusů
- cibule červená 1 kus
- česnek 1 stroužek
- rozmarýn 2 snítky (čerstvý)
- sýr 250 gramů (gorgonzola)
- sýr Ricotta 250 gramů
- smetana na šlehání 70 mililitrů
- rukola 2 hrsti
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Do mísy vsypte mouku a droždí, přilijte vlažnou vodu a olej a promíchejte. Jakmile se vše začne spojovat, přidejte sůl a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Dejte ho do lednice a nechte kynout přes noc.
2. Druhý den promíchejte ricottu s prolisovaným česnekem, osolte ji, opepřete a podle potřeby nařeďte smetanou tak, aby se směs dala lehce roztírat. Fíky nakrájejte na čtvrtiny, cibuli na klínky. Troubu předehřejte na maximum a dejte do ní nahřát plech.
3. Čtvrtinu těsta rozválejte na tenkou placku a přeneste ji na pečicí papír. Pizzu potřete částí ochucené ricotty a dejte na ni čtvrtinu fíků a cibule, můžete přidat i trochu nasekaného rozmarýnu. Posypte částí gorgonzoly, zakápněte olejem a rychlým pohybem papír s pizzou přehoďte na rozpálený plech a vraťte do trouby. Pečte 10 minut, mezitím připravte další kus. Hotové pizzy posypte zbylým rozmarýnem a opranou rukolou a ihned podávejte
Poznámka k receptu
Jednoduchý ricottový základ nechá fíky zazářit, plísňový sýr a cibule zase lehce srazí jejich sladkost. Pokud toužíte po další chuti, přidejte sušenou šunku nebo bresaolu. Tahle kombinace nikdy nezklame.
Načítám komentáře...