FÍKOVÝ DŽEM A TWIST Z LISTOVÉHO TĚSTA
Seznam surovin
- fíky 10 kusů
- cukr krupice 300 gramů
- vanilkový lusk 1 kus
- skořice 1 kus (celá)
- citron 1 kus (1-2 kusy)
Twist:
- listové těsto 2 kusy
- vejce 1 kus
- mák (na posypání)
Dip:
- sýr krémový 250 gramů
- skořice 1/2 lžičky
- med (podle chuti)
Postup přípravy
1. Připravte džem: fíky nakrájejte na kousky a zasypte je cukrem. Přidejte semínka z vanilkového lusku a celou skořici, promíchejte a nechte odstát přes noc. Druhý den směs ochutnejte a přidejte šťávu z 1–2 citronu (řiďte se podle chuti, na zakonzervování postačí jeden, druhý se hodí, když je třeba vyvážit příliš sladkou chuť fíků). Směs přiveďte k varu a vařte, dokud se fíky nerozvaří a směs nezhoustne, trvá to asi 30 minut. Vyjměte skořici a džem nalijte do vypařené sklenice. Pro jistotu ho můžete zavařit – na 80 °C asi 20 minut.
2. Listové těsto nakrájejte na pruhy široké asi 3 cm. Doprostřed naneste úzký pruh džemu, těsto podélně přeložte napůl a lehce zatočte. Odložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut, dokud těsto nezezlátne. Než twisty zchladnou, vyšlehejte krémový sýr se skořicí a medem a podávejte k tyčinkám.
Poznámka k receptu
Fíkový džem využijete nasladko i naslano. Nejjednodušší je zapéct ho do listového těsta, kromě twistů můžete zkusit i šátečky či větrníčky. Naslano je oživí hlavně kozí sýry – čerstvé i zralé.
SKLENICE O OBJEMU 300 ML
ODLEŽENÍ SMĚSI PŘES NOC
Načítám komentáře...