francouzská laskomina
Seznam surovin
- moučka mandlová 200 gramů
- kakao 50 gramů
- cukr moučkový 250 gramů
- bílek 200 gramů
- voda 75 mililitrů
- cukr krystal 125 gramů
- sůl
- bílková poleva 450 mililitrů (směs bílků s cukrem)
Ganache:
- čokoláda mléčná 500 gramů
Postup přípravy
1. Do mísy prosejte mandlovou moučku, kakao a moučkový cukr a zlehka promíchejte.
2. Bílky rozdělte na 2x 100g. Do šlehače nalijte první půlku (100g bílků) a špetku soli a šlehejte při střední rychlosti.
3. Ve stejnou dobu dejte do kastrůlku vodu s cukrem krystalem a směs zahřejte na 118 °C. Po dosažení teploty, při stálém šlehání, pomalu vlijte cukrovou směs do vyšlehaných bílků. Je lepší přilévat ji postupně a rozdělit dávku třeba na třikrát. Společně vše šlehejte až do úplného vychladnutí.
4. Do směsi mandlové moučky, kakaa a moučkového cukru vlijte zbylých 100g bílků a vypracujte hladkou hmotu.
5. Obě připravené směsi smíchejte dohromady a vytvořte hladké těsto.
6. Těstem na makronky naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru asi 5mm.
7.Plech vyložte pečicím papírem a na něj nastříkejte jednotlivé makronky o průměru asi 3cm. Mezi makronkami ponechejte dostatečné mezery, aby se nespojily. Takto připravené je nechte asi 30–45 minut osychat. Pokud máte málo plechů, připravte si makronky na upečení pouze na pečicí papír a poté jen přendávejte na plech těsně před vložením do trouby.
8. Postupně pečte plechy makronek v troubě rozehřáté na 160 °C asi 10 minut.
9. Po upečení nechte makronky na pečicím papíru úplně vychladnout, aby z něj šly pohodlně sundat.
10. GANACHE: Do misky šlehače nalámejte čokoládu. Šlehač- ku vlijte do kastrůlku, nechte svařit a poté ji přelijte k nalámané čokoládě. Šlehačem nastaveným na pomalou rychlost promíchávejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Hotovou ganache dejte do lednice vychladnout.
11. Po vychladnutí vložte ganache do cukrářského sáčku. Na vychladlou obrácenou makronku vždy stříkněte část ganache a šroubovitým pohybem ji spojte s druhou makronkou.
Poznámka k receptu
suroviny na 40ks makronek. U makronek je velice důležité dodržet přesný technologický postup! Do těsta na makronky lze přidat skořici, kokos či kakao a samozřejmě též různá potravinářská barviva. Makronky můžete spojit také marmeládou, mascarpone s ovocem či máslovým krémem.
Načítám komentáře...