JAHODOVÝ DŽEM S BADYÁNEM A DLOUHÝM PEPŘEM
Seznam surovin
- jahody 1 kilogram
- cukr krystal 500 gramů
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- badyán 10 kusů (hvězd)
- pepř 14 kusů (dlouhý)
Postup přípravy
1. Jahody dejte do hrnce se silným dnem, podlijte 50 ml vody a vařte, dokud nezměknou (pozor, ať nepřekypí přes okraj). Mezitím v hmoždíři rozdrťte 4 ks pepře najemno.
2. Uvařené jahody propasírujte přes jemné síto, přidejte pepř a vzniklý protlak redukujte 10 minut na prudším ohni a pak 10 minut na mírnějším, občas zamíchejte, aby se směs nepřipálila. Objem by se měl zmenšit asi o třetinu, někdy ale i o polovinu, záleží na jahodách. Pak zvyšte teplotu a za stálého míchání pomalu přidávejte cukr. Vařte asi 5 minut a přidejte citronovou šťávu. Prohřejte a odstavte.
3. Do čistých, vypařených sklenic rozdělte polovinu badyánu a pepře, rozlijte džem, navrch dejte zbylé koření a ve vodní lázni zavařte 20 minut při 80 °C. Džem nechte alespoň 2 týdny odležet, aby se všechny chutě dobře propojily.
Poznámka k receptu
Dlouhý pepř má specifickou, sladce ostrou chuť, která ho předurčuje ke kombinaci s ovocem. Koupíte ho v dobrých obchodech s kořením, např. v Praze U Salvátora nebo v plzeňském obchodě U Antonína.
0,8-1 kg
Načítám komentáře...