JAHODOVÝ DŽEM S BADYÁNEM A DLOUHÝM PEPŘEM

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Jahody dejte do hrnce se silným dnem, podlijte 50 ml vody a vařte, dokud nezměknou (pozor, ať nepřekypí přes okraj). Mezitím v hmoždíři rozdrťte 4 ks pepře najemno.

2. Uvařené jahody propasírujte přes jemné síto, přidejte pepř a vzniklý protlak redukujte 10 minut na prudším ohni a pak 10 minut na mírnějším, občas zamíchejte, aby se směs nepřipálila. Objem by se měl zmenšit asi o třetinu, někdy ale i o polovinu, záleží na jahodách. Pak zvyšte teplotu a za stálého míchání pomalu přidávejte cukr. Vařte asi 5 minut a přidejte citronovou šťávu. Prohřejte a odstavte.

3. Do čistých, vypařených sklenic rozdělte polovinu badyánu a pepře, rozlijte džem, navrch dejte zbylé koření a ve vodní lázni zavařte 20 minut při 80 °C. Džem nechte alespoň 2 týdny odležet, aby se všechny chutě dobře propojily.

Poznámka k receptu

Dlouhý pepř má specifickou, sladce ostrou chuť, která ho předurčuje ke kombinaci s ovocem. Koupíte ho v dobrých obchodech s kořením, např. v Praze U Salvátora nebo v plzeňském obchodě U Antonína.

0,8-1 kg

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...