Kandovaný zázvor
Seznam surovin
- zázvor 300 gramů
- cukr krupice 1,2 kilogramu
Postup přípravy
1. Zázvor nakrájejte na tenčí plátky. V kastrůlku je zalijte vodou, přiveďte k varu a na mírném ohni je nechte odkryté přibližně hodinu vařit, aby zázvor změkl. Vodu slijte.
2. Cukr svařte se 600ml vody. Až se rozpustí, přidejte zázvor a polozakrytý (aby mohla unikat pára) nechte na mírném ohni vařit ještě přibližně hodinu.
3. Pak ho odkryjte a vařte další hodinu až hodinu a půl na mírném ohni, až se téměř všechna tekutina odpaří.
4. Po uvaření dejte zázvor oschnout na plech vyložený pečicím papírem. Vytvoří-li se na něm tvrdá zkrystalizovaná cukrová krusta, ještě teplou ji z jednotlivých kousků zázvoru odstraňte. Takto připravený zázvor by měl konzistencí připomínat gumové bonbony. Skladujte ho v dobře uzavíratelné nádobě, kde vydrží (pokud to ovšem vydržíte vy) minimálně rok.
Poznámka k receptu
Pár kousků kandovaného zázvoru utiší začínající bolest v krku lépe než drahé pastilky, zažehná zažívací potíže i nastupující migrénu, a navíc báječně chutná!
Načítám komentáře...