„Kardinalschnitten“ – Kardinálské řezy
Seznam surovin
Piškotové těsto:
- vejce 3 kusy
- žloutek 7 kusů
- cukr krystal 60 gramů
- cukr vanilkový 1 kus
- mouka pšeničná hrubá 60 gramů
- kypřící prášek do pečiva (na špičku nože)
- ovoce (sezonní na ozdobení)
Sněhové těsto:
- cukr krupice 200 gramů
- cukr vanilkový 1 kus
- bílek 7 kusů
- ocet 1 lžíce
Náplň:
- smetana na šlehání 1 kelímek (1-2 kelímky)
- marmeláda 1 sklenice (jahodová či meruňková)
Postup přípravy
1. Piškotové těsto: Vejce a žloutky s oběma cukry šlehejte, nejlépe ve šlehači, asi 15 minut, aby vznikla světlá hebká pěna. Potom do ní lehce vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
2. Sněhové těsto: Bílky šlehejte s oběma cukry na tuhý sníh, také asi 15 minut. Nakonec přilijte ocet.
3. Na vyšší plech o rozměrech asi 40 × 30 cm položte pečicí papír a nastříkejte na něj podélně 5 pruhů hustého sladkého sněhu v rozestupech asi 2,5–3 cm (viz obr. 1). Na nastříkané pruhy stříkejte další vrstvu sněhu (podle velikosti vajíček vám sněhové těsto vystačí až na 3 vrstvy). Do mezer mezi sněhové pruhy pak nalijte piškotové těsto (viz obr. 2).
4. Pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C, aby piškotové těsto rychle vyběhlo. Pak teplotu stáhněte na 150 °C a dezert dopékejte ještě asi 15 minut (bílkové těsto je třeba spíš sušit než péct). Korpus poté nechte na plechu vychladnout. Opatrně ho (jde to lehce) podélně rozřízněte a papír rozstřihněte. Jeden díl vyklopte na pocukrovaný papír a potřete ho zředěnou marmeládou. Na ni navrstvěte dotuha ušlehanou šlehačku.
5. Druhý díl oddělte od papíru a opatrně ho položte na marmeládou a šlehačkou potřenou část. Pocukrujte, ozdobte jahodami a před podáváním nakrájejte na řezy
Poznámka k receptu
Efektně sestavený luxusní, mechově hebký c. k. dezert klame tělem – je totiž velice snadný (a víc než lahodný).
Načítám komentáře...