Americký limetkový koláč
Seznam surovin
- linecké těsto 250 gramů
- žloutek 5 kusů
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 3,3 decilitru (Salko)
- smetana 1,2 decilitru (30%)
- šťáva limetková 1,2 decilitru
- limetková kůra 1 lžička (nastrouhaná)
- mouka (na vál)
- máslo (na vymazání formy)
Na ozdobení:
- smetana na šlehání 1,25 decilitru
- limetka (plátky)
- meduňka (lístky)
Postup přípravy
Kulatou koláčovou formu lehce vytřeme máslem. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, opatrně ho přeneseme do vymazané formy a dobře přimáčkneme ke dnu i stěnám. Dno propícháme vidličkou, položíme na něj papír na pečení a zasypeme ho suchými luštěninami (hrachem, fazolemi...), aby se těsto při pečení nezvedalo. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a když těsto začne na okrajích zlátnout, stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme ještě asi 10 minut.
Salko vyšleháme se žloutky, přimícháme smetanu, limetkovou šťávu a kůru.
Z upečeného korpusu po zchladnutí odstraníme papír s luštěninami, vložíme ho zpět do trouby a ještě krátce dopečeme, dokud těsto na dně nezezlátne. Pak na těsto nalijeme připravenou náplň a koláč dopečeme asi 25 minut při 150 °C, dokud náplň neztuhne.
Hotový koláč necháme nejlépe do druhého dne ztuhnout a před podáváním ho potřeme šlehačkou a ozdobíme plátky limetky a lístky meduňky.
Recept na linecké těsto najdete zde.
Poznámka k receptu
Šlehačku můžete nahradit sněhem ze 3 bílků, 4 lžic cukru, špetky soli a lžičky maizeny a koláč pak nechat ještě 10 - 12 minut zapéct.
Načítám komentáře...