Anglický jablečný KOLÁČ
Seznam surovin
- cukr vanilkový 1 balíček
- tvaroh tvrdý 150 gramů
- strouhanka 50 gramů (v případě, že jsou jablka moc vlhká)
- muškátový oříšek 1 kus
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- vejce (na potření)
Těsto:
- máslo 60 gramů (+ na vymazání formy)
- mléko 6 lžic
- vejce 1 kus
- cukr krupice 70 gramů
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
Náplň:
- jablka 500 gramů (kyselá)
- ořechy vlašské 100 gramů (nasekané)
- cukr třtinový 50 gramů
- skořice 2 lžíce
Postup přípravy
1. Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, vejce, máslo a mléko. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Hotové rozdělte na dvě části stejné a na třetí malou na zdobení, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu odpočinout do lednice.
2. Polovinu těsta rozválejte na průměr formy. Při jeho přenášení si pomozte válečkem, aby se nepotrhalo, a formu vymazanou máslem jím vyložte tak, aby lehce přesahovalo okraje. Doporučuji formu keramickou, se zvlněnými okraji.
3. Do hrnku rozklepněte vejce, prošlehejte ho vidličkou a nechte chvilku odstát. Vezměte mašlovačku a důkladně jí potřete okraj těsta, které přesahuje přes formu, aby při pečení získalo zlatavou barvu. Dno koláče propíchejte vidličkou.
4. Ve větší míse smíchejte přísady na náplň. Neloupaná jablka, jen nakrájená na měsíčky, nasekané vlašské ořechy, třtinový cukr, skořici, vanilkový cukr, rozdrobený tvaroh, muškátový ořech a citronovou šťávu. Dno koláče posypte strouhankou a směsí vyložte vnitřek formy tak, aby byla zarovnaná až po horní okraj.
5. Troubu předehřejte na 180 °C. Vyndejte z lednice druhou polovinu těsta a rozválejte ji na víc, než je průměr formy, aby koláč dokonale zakryla. Natáhněte těsto na koláč a rukama zatlačte okraje po kraji celého koláče tak, aby nikde nezůstala ani škvírka. Pořádně přitlačte prsty, aby se těsta spojila.
6. Do vrchní vrstvy těsta uprostřed vyřízněte hvězdičku. Zbylé těsto vyndejte z lednice, rozválejte a vykrájejte podle fantazie. My zvolili lístečky. Celou horní vrstvu potřete rozšlehaným vejcem, přidejte ozdoby a dejte do trouby péct na 30 minut, dokud těsto nezrůžoví. g
Poznámka k receptu
Typický koláč plný lahodných jablek je skutečná delikatesa. K vláčnosti mu pomáhá náplň schovaná uprostřed dvou vrstev těsta. V Anglii je zvykem servírovat každý kousek s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s hustou smetanou.
Těsto je krásně vláčné, proto si s ním vyhrajete při zdobení horní vrstvy koláče. Doporučujeme proříznutí středu, aby se vršek zbytečně nezvedl. Variantám zdobení v podobě lístečků, kytiček nebo jablíček se meze nekladou
Načítám komentáře...