Angreštový koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- cukr 100 gramů
- vejce 1 kus
- mléko 1,25 decilitru (vlažné)
- droždí 20 gramů
- citronová kůra (nastrouhaná, z půlky citronu)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání formy)
Na náplň:
- angrešt 500 gramů
- suchary 2 kusy
- máslo 150 gramů (změklé)
- cukr 100 gramů
- vejce 4 kusy
- mouka pšeničná polohrubá 50 gramů
- smetana na šlehání 1,25 decilitru
- sůl 1 špetka
Na polevu:
- angrešt 500 gramů
- dortové želé čiré 1 balení
Postup přípravy
Droždí, lžíci mouky a cukru rozmícháme v části vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku s cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli, přidáme vejce, kvásek a zbylé vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo smícháme s cukrem a vejci. Přidáme mouku, smetanu ke šlehání a špetku soli a dobře promícháme.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vyložíme jím vymazanou koláčovou formu a necháme znovu vykynout. Pak těsto posypeme jemně rozdrcenými suchary a vrstvou angreštu a vše zalijeme připravenou směsí. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut dozlatova.
Želé na dorty připravíme podle návodu na obalu (můžeme ho trochu osladit). Vychladlý upečený dort posypeme angreštem, přelijeme ho připraveným želé a necháme ztuhnout.
Načítám komentáře...