Babiččin jablečný koláč
Seznam surovin
- jablka 500 gramů (strouhaná)
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- vejce 6 kusů
- cukr moučkový 250 gramů
- olej 1,5 decilitru
- cukr skořicový 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Na těsto:
- máslo 100 gramů
- mouka pšeničná hladká 80 gramů
- cukr moučkový 80 gramů
Postup přípravy
Nejdříve připravíme strouhané těsto. Změklé máslo smícháme s cukrem a hladkou moukou, dobře propracujeme, zabalíme do fólie a uložíme do chladničky.
Žloutky ušleháme s moučkovým cukrem, po troškách přidáme olej, přimícháme mouku, vodu a prášek do pečiva a na závěr lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a posypeme strouhanými jablky se skořicovým cukrem, na které nastrouháme vychlazené těsto.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 180 °C a upečeme dozlatova.
Načítám komentáře...