Babiččin meruňkový koláč s drobenkou
Seznam surovin
Koláč:
- vejce 2 kusy
- cukr krystal 250 mililitrů
- mléko 250 mililitrů
- olej 125 mililitrů
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- cukr vanilkový 2 kusy
- sůl 1 špetka
- kypřící prášek do pečiva 1 kus
- máslo (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Drobenka:
- máslo 125 gramů
- cukr krupice 125 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 125 gramů
- skořice 1 špetka
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce s oběma cukry ušlehejte do světlé pěny. Přidejte olej a ještě chvilku šlehejte. Přidejte třetinu osolené mouky a část mléka, opět třetinu mouky a zbytek mléka. Do zbylé mouky zamíchejte prášek do pečiva a vmíchejte do těsta.
2. Připravte drobenku: v míse smíchejte cukr s moukou, máslem a rukama vytvořte drobivou směs.
3. Těsto vlijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a stěrkou rozetřete. Těsto poklaďte rozpůlenými meruňkami, řeznou stranou nahoru, a bohatě posypte drobenkou. Pečte buď 50 minut, nebo dokud není špejle ponořená do těsta po vytažení suchá.
Načítám komentáře...