Banánový koláč s kokosovým krémem
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 1,25 hrnku
- sůl 1/2 lžičky
- máslo 1/3 hrnku (+ 2 lžíce navíc, studené, nakrájené na kostičky)
- rostlinný tuk 2 lžíce (na pečení)
- voda 2 lžíce (+ 1/4 hrnku navíc, studená)
Na krém:
- kokosový krém 3/4 hrnku (z plechovky)
- mléko 1/2 hrnku
- žloutek 2 kusy
- cukr 1/3 hrnku
- moučka kukuřičná (škrob) 3 lžíce
- vanilkový extrakt 1/2 lžíce
- máslo 2 lžíce
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- banány 2 kusy (nebo 3)
- smetana na šlehání 1 hrnek
- cukr moučkový 1/4 hrnku
- kokosové lupínky (opražené, na posypání)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme krém. V pánvi přivedeme k varu kokosový krém s mlékem. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, škrobem a vanilkovým extraktem. Přilijeme polovinu vroucí směsi a dobře rozšleháme. Vše nalijeme zpět do pánve se zbytkem kokosového krému s mlékem a šleháme na mírném ohni do zhoustnutí (nevaříme). Nakonec vmícháme máslo. Krém přelijeme do mísy, zakryjeme mikrotenovou fólií a po vychladnutí ho uložíme do chladničky.
Ve velké míse smícháme mouku se solí. Přidáme nakrájené máslo a tuk na pečení a vše rychle promneme prsty na drobenku. Přilijeme dvě lžíce studené vody a vypracujeme hladké těsto (pokud je třeba, přidáme vody více). Zabalíme ho do mikrotenové fólie a uložíme nejméně na hodinu nebo klidně přes noc do chladničky.
Vychlazené těsto necháme asi 15 minut ohřát při pokojové teplotě a pak ho rozválíme na kruhový plát o průměru o 5 cm větším, než je průměr kulaté koláčové formy (ideální je forma o průměru 23 cm). Těsto přeneseme do formy a dobře ho přimáčkneme na dno i stěny. Přesahující okraje těsta odkrojíme, těsto zakryjeme papírem na pečení, nasypeme na něj suché luštěniny (fazole nebo hrách), vložíme ho do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 - 20 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. Pak z korpusu odstraníme papír s luštěninami a necháme ho vychladnout.
Banány oloupeme, podélně je rozkrojíme na poloviny a polovinu jich rozložíme na dno korpusu. Rozetřeme na ně polovinu krému, přidáme druhou polovinu banánů, zakryjeme je zbylým krémem a povrch uhladíme stěrkou. Koláč pak uložíme nejméně na hodinu do chladničky.
Nakonec na vršek koláče rozetřeme šlehačku ušlehanou s moučkovým cukrem do tuha, posypeme ho opraženými kokosovými lupínky a uložíme do chladničky, kde vydrží až 4 dny.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 2,5 dl
Pokud spěcháte, udělejte korpus z 10 lžic rozdrcených celozrnných sušenek, 1/4 hrnku rozehřátého másla a 1/4 hrnku krystalového cukru. Hmotu důkladně promíchejte prsty, natlačte na dno a boky formy a před naplněním nechte ztuhnout v chladničce.
Kokosový krém se prodává v plechovce a dá se sehnat i v supermarketu. Oproti kokosovému mléku obsahuje méně vody, takže je mnohem hustší a na přípravu krému do koláče vhodnější.
Načítám komentáře...