Banánový koláč s kokosovým krémem

Seznam surovin

Na těsto:

Na krém:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve připravíme krém. V pánvi přivedeme k varu kokosový krém s mlékem. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, škrobem a vanilkovým extraktem. Přilijeme polovinu vroucí směsi a dobře rozšleháme. Vše nalijeme zpět do pánve se zbytkem kokosového krému s mlékem a šleháme na mírném ohni do zhoustnutí (nevaříme). Nakonec vmícháme máslo. Krém přelijeme do mísy, zakryjeme mikrotenovou fólií a po vychladnutí ho uložíme do chladničky.

Ve velké míse smícháme mouku se solí. Přidáme nakrájené máslo a tuk na pečení a vše rychle promneme prsty na drobenku. Přilijeme dvě lžíce studené vody a vypracujeme hladké těsto (pokud je třeba, přidáme vody více). Zabalíme ho do mikrotenové fólie a uložíme nejméně na hodinu nebo klidně přes noc do chladničky.

Vychlazené těsto necháme asi 15 minut ohřát při pokojové teplotě a pak ho rozválíme na kruhový plát o průměru o 5 cm větším, než je průměr kulaté koláčové formy (ideální je forma o průměru 23 cm). Těsto přeneseme do formy a dobře ho přimáčkneme na dno i stěny. Přesahující okraje těsta odkrojíme, těsto zakryjeme papírem na pečení, nasypeme na něj suché luštěniny (fazole nebo hrách), vložíme ho do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 - 20 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. Pak z korpusu odstraníme papír s luštěninami a necháme ho vychladnout.

Banány oloupeme, podélně je rozkrojíme na poloviny a polovinu jich rozložíme na dno korpusu. Rozetřeme na ně polovinu krému, přidáme druhou polovinu banánů, zakryjeme je zbylým krémem a povrch uhladíme stěrkou. Koláč pak uložíme nejméně na hodinu do chladničky.

Nakonec na vršek koláče rozetřeme šlehačku ušlehanou s moučkovým cukrem do tuha, posypeme ho opraženými kokosovými lupínky a uložíme do chladničky, kde vydrží až 4 dny.

Poznámka k receptu

1 hrnek = 2,5 dl

Pokud spěcháte, udělejte korpus z 10 lžic rozdrcených celozrnných sušenek, 1/4 hrnku rozehřátého másla a 1/4 hrnku krystalového cukru. Hmotu důkladně promíchejte prsty, natlačte na dno a boky formy a před naplněním nechte ztuhnout v chladničce.

Kokosový krém se prodává v plechovce a dá se sehnat i v supermarketu. Oproti kokosovému mléku obsahuje méně vody, takže je mnohem hustší a na přípravu krému do koláče vhodnější.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...