Banoffee pie
Seznam surovin
- banány 4 kusy
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- smetana 300 gramů ( crème fraîche )
- semínka (z 1/2 vanilkového lusku)
- čokoláda (na ozdobu)
Korpus:
- sušenky 200 gramů (máslové)
- minipreclíky 50 gramů (slané)
- cukr krystal 50 gramů
- máslo 170 gramů (rozpuštěné)
Slaný karamel:
- cukr krystal 200 gramů
- voda 50 mililitrů
- máslo 80 gramů
- smetana na šlehání 125 mililitrů
Postup přípravy
1. Ve food processoru rozmixujte sušenky, preclíky a cukr, přilijte zchladlé rozpuštěné máslo a znovu krátce promixujte. Vzniklou směs upěchujte na dno a boky mísy, ve které budete banoffee servírovat, a nechte v lednici ztuhnout.
2. Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte cukr a na mírném plamenu přiveďte k varu. Stáhněte plamen na minimum a nechte cukr zkaramelizovat. Dávejte pozor, karamel se snadno připálí. Pak přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, smetanu a opatrně promíchejte. Po přidání smetany začne tekutina bublat. Hotovou omáčku nalijte na připravený korpus a vraťte zpět do lednice, aby karamel lehce ztuhl.
3. Oloupané banány nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete na karamel. Smetanu, crème fraîche a semínka z vanilkového lusku ušlehejte dotuha. Krém naneste na plátky banánu a ozdobte nasekanou čokoládou.
Poznámka k receptu
Kombinace sušenek a slaných preclíků v korpusu je skvostná. Banány, lehký krém a perfektní máslový karamel dělají z banoffee pie dezert, který prozáří i nejpošmournější zimní den. Forma o průměru 24 cm.
Načítám komentáře...