BLUMOVÝ KOLÁČ NA PLECH
Seznam surovin
Těsto:
- blumy 600 gramů
- mouka pšeničná hladká 260 gramů
- cukr krystal 200 gramů
- máslo 115 gramů (rozpuštěné)
- mléko 240 mililitrů (plnotučné)
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
Drobenka:
- mouka pšeničná hrubá 120 gramů
- cukr třtinový 100 gramů (tmavý)
- máslo 80 gramů
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- mandle 60 gramů (plátky)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 175 °C, plech vyložte pečicím papírem. Do mísy nasypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, cukr, nalijte máslo, mléko a nakonec vyklepněte vejce. Dobře promíchejte a nalijte na připravený plech. Nakrájené blumy nasypte v bohaté vrstvě na těsto, pěkně až ke krajům.
2. V menší misce smíchejte všechny suroviny na drobenku kromě mandlí. Nasypte ji na blumy, nakonec přidejte mandle a dejte koláč do vyhřáté trouby. Pečte 35 minut nebo dokud nebude těsto zlaté.
Poznámka k receptu
U nás doma se takovému koláči vždycky říkalo „fofr koláč“. Žádné tření, šlehání sněhu, jednoduše vše smíchejte v jedné míse a nalijte na plech. Dobře ho upečete i na chalupě v remosce nebo kachlových kamnech. Na tomhle koláči se nedá nic zkazit, snad jen, že ho uděláte málo.
Načítám komentáře...