Borůvkový koláč s drobenkou
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů (+ na poprášení)
- sůl
- cukr krupice 30 gramů
- droždí 1/4 kostky
- rum 1 lžíce
- rostlinný tuk 60 gramů (na pečení + na vymazání formy)
- vejce 1 kus
- bílek 1 kus
- citronová kůra 1/2 lžičky
- máslo 50 gramů (na potření koláče)
Náplň:
- borůvky 500 gramů
Drobenka:
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- cukr krupice 60 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- máslo 100 gramů
Postup přípravy
1. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli. Udělejte do ní důlek, do kterého přidejte 2 lžíce cukru, rozdrobené droždí a trochu vlažného mléka smíchaného s rumem a nechte vzejít kvásek.
2. Do mísy k vykynutému kvásku poté přidejte zbylý cukr, tuk nakrájený na kostičky, vejce a bílek, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a zbylé mléko a zpracujte na řidší lepivé těsto. Lehce poprášené moukou a překryté čistou utěrkou ho nechte na teplém místě kynout.
3. Vykynuté těsto přemístěte do tukem vymazané (nebo pečicím papírem vyložené) formy, stěrkou namočenou ve vodě ho rozprostřete po celém jejím povrchu, posypte borůvkami a drobenkou a nechte ještě chvíli kynout. Koláč pečte asi 20 miunut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení potřete jeho okraje máslem (to můžete ještě smíchat s trochou rumu) a nechte zcela vychladnout.
4. Drobenka: Mouku prsty propracujte s oběma cukry a máslem.
Načítám komentáře...